Hoe plaats je diagrammen op het forum

Moderators: Arnold, Jacco

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Arnold
Berichten: 3246
Lid geworden op: do jan 20, 2005 11:57

Hoe plaats je diagrammen op het forum

Bericht door Arnold » vr mar 30, 2012 22:14

Het plaatsen van diagrammen is eenvoudiger geworden

Stap 1:
Om een diagram te plaatsen klik je op het knopje Diagram

Stap 2:
Vervolgens vul je de fen-notatie in

Wat is fen-notatie?

Fen-notatie is een reeks cijfers en letters die de stelling op het bord beschrijft. Fen-notatie ziet er zo uit:
r3r1k1/pp3nPp/1b1p1B2/1q1N1N2/8/P4Q2/1P3PK1/R6R

Hoe werkt fen-notatie?

Hoofdletters staan voor witte stukken, kleine letters voor zwarte stukken.
R=Rook
N=Knight
B=Bishop
Q=Queen
K=King
P=Pawn

Getallen staan voor lege velden

Een / is nodig om rijen van elkaar te scheiden.

De fen-notatie begint altijd bovenaan links op het bord en eindigt onderaan rechts. Dus je werkt vanaf veld A8 rij voor rij, t/m veld H1.

r3r1k1 betenkent dus een zwarte toren, 3 lege velden, een zwarte toren, één leeg veld, een zwarte koning, één leeg veld. Hieronder zie je een voorbeeld die het verder verduidelijkt.

voorbeeld
Afbeelding

Als we de rijen scheiden met / krijgen we dus:
r3r1k1/pp3nPp/1b1p1B2/1q1N1N2/8/P4Q2/1P3PK1/R6R


Als je deze notatie toevoegt tussen (diagram) en (/diagram) dan wordt je diagram zichtbaar.


Met sommige schaakprogrammas, bijvoorbeeld Fritz, kun je de fen-notatie van een stelling met een paar muiskliks maken.

Op de website http://chessup.net/ kun je gemakkelijk de fen-notatie van een stelling achterhalen. De stukken met enkele muiskliks op het bord zetten tot je de gewenste stelling hebt, en vervolgens op create image klikken. Dan zie je een diagrammetje met daaronder de fen-notatie die erbij hoort.

Gebruikersavatar
JosH
Berichten: 1345
Lid geworden op: do jan 20, 2005 14:15

Re: Hoe plaats je diagrammen op het forum

Bericht door JosH » vr jan 13, 2017 08:41

Heren, is het mogelijk om de diagrammen nieuwe stijl hier te introduceren? Zie : http://en.chessbase.com/post/dynamic-di ... shing-tool
Vooral de versie om zetten te proberen (2e diagram).
"One life, live one!"

Gebruikersavatar
Arnold
Berichten: 3246
Lid geworden op: do jan 20, 2005 11:57

Re: Hoe plaats je diagrammen op het forum

Bericht door Arnold » vr jan 13, 2017 10:18

Mijn collega komt zo bij u...
Een dag niet geschwindeld is een dag niet geleefd
Nieuwsberichten

Gebruikersavatar
Majnu
Berichten: 6544
Lid geworden op: do dec 22, 2005 09:52
Contacteer:

Re: Hoe plaats je diagrammen op het forum

Bericht door Majnu » zo jan 15, 2017 12:55

JosH schreef:Heren, is het mogelijk om de diagrammen nieuwe stijl hier te introduceren? Zie : http://en.chessbase.com/post/dynamic-di ... shing-tool
Vooral de versie om zetten te proberen (2e diagram).
Dat kan helaas niet, Jos. Massageboard laat geen aanpassing van de html-code van het forum toe.

Gebruikersavatar
JosH
Berichten: 1345
Lid geworden op: do jan 20, 2005 14:15

Re: Hoe plaats je diagrammen op het forum

Bericht door JosH » zo jan 15, 2017 14:02

Jammer, maar helaas, dank voor het uitzoeken! ;)
"One life, live one!"

Henk
Berichten: 5822
Lid geworden op: ma apr 07, 2008 10:14
Locatie: Utrecht

Re: Hoe plaats je diagrammen op het forum

Bericht door Henk » di jan 17, 2017 23:11

"Dat kan helaas niet" mag je bij ons op kantoor niet meer zeggen... Wellicht iets voor als ik niet kan slapen in Wijk ;-)

Gebruikersavatar
JosH
Berichten: 1345
Lid geworden op: do jan 20, 2005 14:15

Re: Hoe plaats je diagrammen op het forum

Bericht door JosH » wo jan 18, 2017 20:08

Go Henk!
"One life, live one!"

Plaats reactie