Popquiz

In het bargedeelte mag je berichten plaatsen die niet direct met schaken te maken hebben.

Moderator: Arnold

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1315
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo jul 10, 2022 15:00

Steven Tyler verbond twee onderwerpen waar hij zich over opwond, wapengeweld en incest in het nummer Janie's Got A Gun, dat voordat het als Aerosmith werd opgenomen toch nog wat tekstuele veranderingen onderging omdat platenlabel Geffen de teksten als niet geschikt voor de radio zag. Live zingt Steven Tyler wel vaak nog de originele teksten.
Bang Bang (My Baby Shot Me Down) zit pas later in de quiz, maar in 2005 keer dit nummer terug in de hitlijsten door de remix van Audio Bulleys ft. Nancy Sinatra onder de noemer Shot You Down.
Na een gewapende bankoverval terugkeren bij je vriendin, die het er niet mee eens is en je vraagt om je wapens neer te leggen en je over te geven aan de wet. Zie hier het verhaal achter Give Up Your Guns een nummer van The Buoys dat in Nederland een grotere hit werd dan in hun vaderland de VS.
I Shot The Sheriff is oorspronkelijk natuurlijk van Bob Marley & The Wailers, de cover door Eric Clapton werd echter een veel grotere hit.
Een stilstaand beeld uit een Western bezongen in een nummer van The Hollies, The Day That Curly Billy Shot Down Crazy Sam McGee.
Nadat senator Robert Kennedy werd vermoord was dit nummer toch echt te heftig voor een aantal radiostations, al was het maar om de tekst "I shot a man in Reno, just to watch him die". Voor Johnny Cash bleef Folsom Prison Blues een nummer met controverse, maar ook een hit.
Een nummer vol sociaal commentaar, met drie scenario's van hoe getroubleerde tieners zich ontwikkelen, met wapengeweld, suicide en pestgedrag. Dit solodebuut van Kelly Rowland is zeker geen lichte kost, maar Stole wist desondanks wel haar naam verder te verstevigen.
Cher had een grote hit was Bang Bang (My Baby Shot Me Down) in 1966. Nog in datzelfde jaar bracht Nancy Sinatra een cover uit van het nummer die ook zeer succesvol bleek. De versie van Nancy Sinatra werd later onder andere gebruikt in de film Kill Bill, waardoor het nummer weer populair werd.
Jeremy Wade Delle schoot zichzelf neer voor zijn Engels-klas. Een nieuwsbericht hierover was aanleiding voor Eddy Vedder om het nummer Jeremy te scrhijven voor Pearl Jam, waarbij de muziek op naam komt van bassist Jeff Ament.
Toen Rihanna het nummer Man Down bracht was er aardig wat controverse rondom de video, die er over gaat dat zij een man neerschiet, na insinuaties dat deze man haar heeft aangerand. De teksten van het nummer gaan erover dat zij een voortvluchtige wordt na het neerschieten van de man, een daad waar ze later spijt van krijgt. Kortom een nummer met controverse maar ook met een boodschap.
Hans van Eijck was het muzikale brein achter het Delftse Tee-Set dat met name eind jaren '60 van de vorige eeuw actief was. Shotguns is een hitje uit een al iets latere fase toen de band na wat personele wisselingen weer wat rustiger vaarwater had gevonden.
Het Nederlandse Yellow Claw is zo'n Dj/Producer combi die vanuit een eigen clubavond een aardige following wist op te bouwen. Dat leidde in 2013 tot een eerste internationaal uitgebrachte single "Shotgun" met zang van Rochelle. Hierna spelen ze onder andere op het hoofdpodium van Tomorrowland en brengen nog meerdere singles uit. Op dit moment trekken ze over de festivals met hun nieuwe act €uro Tra$h.

6 inzendingen dit keer, Karen wist 9 punten te scoren, @ankedesign 11 punten, The Shark 13 punten en dan toch wel uniek mag er 3 x goud uitgereikt worden want zowel Glenn & mamadeiros, John als Lieneke (zonder Elsbeth dit keer) wisten 16 punten bij elkaar te rapen.

Volgende week is het National Tattoo Day ook popartiesten zitten steeds vaker vol tatoeages, dit is zeker net meer iets wat alleen in de rap- en de metalwereld veel gezien wordt. Deze week kijken we naar 12, vaak vrij zwaar getatoeëerde artiesten, letterlijk want er komen foto's langs van deze artiesten. Tegelijkertijd horen we 12 tracks voorbij komen. De vraag is niet alleen welke artiest we horen met welk nummer, maar ook welke foto hierbij hoort. Bovenin beeld het fragment dat je hoort, onderaan de letter die bij de foto hoort. Kijk zelf en speel mee.

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1315
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo jul 17, 2022 15:10

Een nummer over de weigering om naar afkickkliniek te gaan, ondanks het verzoek van haar management, Rehab van Amy Winehouse (Foto H)
Zelfstandigheid is waar het allemaal om draait in Nobody's Wife van Anouk (foto C). Het is een van de successingles van haar debuutalbum Together Alone.
Muziekrechten zijn en blijven lastig. Yeah 3x van de zwaar getatoeeerde Chris Brown (foto G), begon met al een forse hoeveelheid credits voor het schrijven van het nummer. Toen Calvin Harris vervolgens een claim van plagiaat inbracht, kreeg hij gewoon ook nog een credit, probleem opgelost.
Van 13 december 2015 tot 13 december 2016 hield Ed Sheeran (foto A) een social mediastilte aan. Maar toen hij weer begon, eerst nog geheimzinnig, kwam al vrij snel de single Shape Of You naar buiten, en zoals zoveel van Ed was het ook meteen weer een knoeperd van een hit.
Een aantal grote namen, waaronder Drake en Kanye West wezen het nummer Mirror af, al was de hook al klaar en ingezongen door Bruno Mars. Maar Lil Wayne (Foto E) beviel het nummer wel en met zijn versen werd het een grote hit.
Nog zo'n nummer dat oorspronkelijk geschreven werd voor een ander, Wrecking Ball werd geschreven met Beyonce in gedachten, maar uiteindelijk opgenomen door Miley Cyrus (Foto L), die mede door een gewaagde video het tot een grote hit wist te brengen.
Met een lengte van 7 minuten en 23 seconden is No More Tears het langste nummer dat Ozzy Osbourne (foto D) solo heeft opgenomen, ondanks de lengte werd het ook een commercieel succes.
Het lijkt bijna een thema apart, maar ook Get The Party Started werd geschreven met een andere artiest in gedachten. Toen dit nummer door Linda Perry (voormalig 4 non blondes) geschreven werd dacht zij aan Madonna.. Maar nadat Madonna het afwees, mocht P!nk (foto I) het opnemen.
Manu Dibango gebruikte al in 1972 de hook Mama-say, mama-sa, ma-ma-ko-ssa in zijn nummer Soul Makossa. Dit werd in eerste instantie gebruikt door Michael Jackson in zijn nummer Wanna Be Starting Something. In eerste instantie overingens zonder leentje-buur te erkennen, maar toen Manu de rechter opzocht was dat snel verholpen. Rihanna (foto K) op haar beurt speelde weer leentje-buur bij Michael en gebruikte dezelfde hook in haar nummer Don't Stop The Music, ook zij werd vervolgens aangeklaagd door Manu, maar die ving uiteindelijk bot bij de rechter.
Een nummer dan van Robbie Williams (foto F) zijn eerste solo-album Angels is een nummer dat voor hem gaat om zijn oom en tante.
Als je een nummer schrijft als Angel Of Death over Josef Mengele,dan leidt dat, niet helemaal gek, tot controverse. Zo ook voor Slayer, gitarist Kerry Kng (foto J) reageerde daar op een gegeven moment vooral geagiteerd op "Natuurlijk zijn wij nazi's, fascisten en communisten al dat soort leuke dingen ... Lees de tekst nou eens een keer echt en vertel me wat er aanstootgevend aan is. Zie je dat het een documentaire is, of denk je dat Slayer WWII verkondigd?
Zayn (foto B) nam het nummer Dusk Till Dawn op met Sia. In de clip zien we Zayn echter niet met Sia, maar met Jemima Kirke, een Brits-Amerikaanse actrice in een soort Bonnie & Clyde verhaal.

Met vijf inzendingen vallen er twee mensen naast het podium deze week. Dat ondanks al heel aardige scores overigens. Er waren in totaal 36 punten te verdienen dit keer. De vijfde plek met 23 punten gaat naar Karen, met 25 punten weet The Shark zich te verzekeren van de 4e plaats. De 3e plaats is voor @ankedesign die 29 punten wist te scoren. Peter wist zelfs 31.5 punt te behalen en is daarmee goed voor zilver. Het goud gaat weer naar de zussen Lienke en Elsbeth die maar een half puntje lieten liggen, 35,5 punten kortom.

Op 24 juli 1701 werd de stad Detroit opgericht, een ware muziekstad zou het worden, zeker niet alleen maar Detroit Rock City. De komende week de kans om 12 artiesten te herkennen die hier vandaan komen/kwamen. Duik mee in de mooie muziekgeschiedenis van deze stad, alhier.

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1315
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo jul 24, 2022 15:15

De hoogste tijd voor de antwoorden:

Opgenomen voor de Dr. Doolittle soundtrack, Are You That Somebody van Aaliyah. Een nummer geschreven en met ook wat raps van Timbaland.
Dat Alice Cooper zijn podiumpresentaties soms heftig waren is algemeen bekend. In reactie op de kerkgroep van zijn moeder die hier haar mening over had schreef Alice dit nummer No More Mr. NIce Guy.
Jerry Leiber en Phil Spector schreven Spanish Harlem, een nummer dat voor het eerst werd opgenomen door Ben E. King, het zou zijn eerste hit zijn na zijn tijd in de Drifters. Het nummer werd later een nog grotere hit voor de uit Detroit afkomstige Aretha Franklin.
Bob Seger And The Silver Bullet Band hadden succes met Still The Same, een nummer over een gokker die eerst nog bewonderd wordt, maar waarvan de hoofdpersoon zich uiteindelijk toch afkeert omdat de gokker nooit zal veranderen.
Why Do Fools Fall In Love begon al in 1956 als een nummer van Frankie Lymon & The Teenagers, werd later weer een hitje in een versie van de Beach Boys, maar hier hoorden we Detroit dame Diana Ross die het nummer in de jaren '80 weer de hitlijsten in zong.
Een nummer waarin Eminem zijn eigen rol in de muziekindustrie bekijkt, maar ook anderen bezingt, vaak met een schimpscheut, Without Me van Eminem.
Na zijn tijd bij The Dominoes was dit zijn eerste en ook grootste hit solo Reet Petite van Jackie Wilson.
What I Like About You van The Romantics was al een tijdje een favoriet bij concerten voordat het als single werd uitgebracht. Toch was het succes nog maar gematigd, totdat het nummer gebruikt werd in een budweiser-reclame. Sindsdien is het een wereldwijd bekend rock-nummer.
Ray Parker Jr. was een van de mensen in de band Raydio. Hun grootste hit A Woman Needs Love (Just Like You Do) was ook door Ray geschreven en wordt soms ook als solo-hit aan hem toegewezen.
Na een tijdje bij Atlantic ondergebracht te zijn kwamen The Temptations weer terug bij Motown, hun eerste single in een wat gewijzigde line-up na de terugkeer was dit Power.
Een nummer over een nucleair armageddon dat toch nogal vrolijk linkt en volop airplay kreeg, Walk The Dinosaur van Was (Not Was).
Tot slot wel echt Detroit Rock City en een klassieker Seven Nation Army van The White Stripes.

7 inzendingen dit keer. Zoals wel vaker de laatste tijd zijn het de zussen Lieneke en Elsbeth die met de eeuwige roem weglopen, maar liefst 22 van de 24 punten wisten zij te behalen. @Martijn wist met 18 punten verdienstelijk het zilver te scoren voor Glenn Medeiros die met 16 punten het laatste podiumplekje inneemt. John kwam net een half puntje te kort voor het podium (15,5). De gedeelde vijfde en zesde plaats gaan naar The Shark en @ankedesign met 13 punten. En met exact 50% weet karen zich op plaats zeven terug te vinden.

Volgende week is het Uncommon Intstrument Awareness Day, daar kunnen we natuurlijk niet omheen. 12 nummers met een rol voor instrumenten die in de popmuziek zeker niet gebruikelijk zijn, soms een bijrol, maar vaak ook een hoofdrol. Ah well luister zelf en stuur vooral ook in. Dat kan alhier.

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1315
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo jul 31, 2022 15:08

Vijf deelnemers luisterden naar sitars, lepels, kettingzagen en tinwhistles. Wat kregen ze zoal te horen:

De sitar is nog steeds niet veelgehoord, maar was in de tijd van de Beatles echt uniek, zij gebruikten hem in Norwegian Wood
De orkestklok ook wel handbel kwamen we tegen in Viva La Vida van Coldplay.
Terwijl Depeche Mode in Everything Counts zelfs twee toch wat minder gebruikte instrumenten inzette, naast de xylofoon ook de melodica.
Diezelfde melodica horen we ook terug bij Clint Eastwood van de Gorillaz.
Soms is zo'n apart instrument echt de held van het nummer en de reden dat je het nummer onthoudt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de kettingzaag in The Lumberjack van Jackyl.
Onmiskenbaar aanwezig in Mull Of Kintyre van Paul McCartney & Wings zijn de doedelzakken.
En als we dit deuntje van Paul Simon op zijn tinwhislte horen is het duidelijk Call Me Al.
Ook Pink Floyd hieldt zich bepaald niet altijd aan het gebruikelijke instrumentarium. Zo kwam in Shine On You Crazy Diamond de glasharp voorbij maar werd er ook op glazen gespeeld.
Het Glockenspiel dan, een soort metalofoon, ingezet door Radiohead in No Suprises.
Nog zo'n nummers waarbij het rare instrument echt net nummer maakt Spoonman van Soundgarden, met dus lepels als instrument.
Een klassiek instrument dat we toch niet zoveel horen in de popmuziek is de hobo, maar wel in Twist In My Sobriety van Tanita Tikaram.
Tot slot dan nog een apart fluitje, de ocarina, deze wordt gebruikt in Wild Thing van The Troggs.

En dat bracht Ron Medeiros met 12 punten de vijfde plek, een vierde plek is er voor Coen Nengerman met 14 punten. Weer twee punten meer en goed voor het podium Karen & The Shark op brons. Het zilver en goud worden gedeeld beiden met 17 punten John en Peter.

Volgende week is het Psychic Day en ook wij gaan ons de toekomst laten voorspellen. Maar het vooral ook hebben over hoe dit gezien wordt, als tovenaarij, hekserij en wat al niet meer. Ah well beluister vooral zelf en speel mee.

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1315
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo jul 31, 2022 15:09

Vijf deelnemers luisterden naar sitars, lepels, kettingzagen en tinwhistles. Wat kregen ze zoal te horen:

De sitar is nog steeds niet veelgehoord, maar was in de tijd van de Beatles echt uniek, zij gebruikten hem in Norwegian Wood
De orkestklok ook wel handbel kwamen we tegen in Viva La Vida van Coldplay.
Terwijl Depeche Mode in Everything Counts zelfs twee toch wat minder gebruikte instrumenten inzette, naast de xylofoon ook de melodica.
Diezelfde melodica horen we ook terug bij Clint Eastwood van de Gorillaz.
Soms is zo'n apart instrument echt de held van het nummer en de reden dat je het nummer onthoudt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de kettingzaag in The Lumberjack van Jackyl.
Onmiskenbaar aanwezig in Mull Of Kintyre van Paul McCartney & Wings zijn de doedelzakken.
En als we dit deuntje van Paul Simon op zijn tinwhislte horen is het duidelijk Call Me Al.
Ook Pink Floyd hieldt zich bepaald niet altijd aan het gebruikelijke instrumentarium. Zo kwam in Shine On You Crazy Diamond de glasharp voorbij maar werd er ook op glazen gespeeld.
Het Glockenspiel dan, een soort metalofoon, ingezet door Radiohead in No Suprises.
Nog zo'n nummers waarbij het rare instrument echt net nummer maakt Spoonman van Soundgarden, met dus lepels als instrument.
Een klassiek instrument dat we toch niet zoveel horen in de popmuziek is de hobo, maar wel in Twist In My Sobriety van Tanita Tikaram.
Tot slot dan nog een apart fluitje, de ocarina, deze wordt gebruikt in Wild Thing van The Troggs.

En dat bracht Ron Medeiros met 12 punten de vijfde plek, een vierde plek is er voor Coen Nengerman met 14 punten. Weer twee punten meer en goed voor het podium Karen & The Shark op brons. Het zilver en goud worden gedeeld beiden met 17 punten John en Peter.

Volgende week is het Psychic Day en ook wij gaan ons de toekomst laten voorspellen. Maar het vooral ook hebben over hoe dit gezien wordt, als tovenaarij, hekserij en wat al niet meer. Ah well beluister vooral zelf en speel mee.

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1315
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo aug 07, 2022 15:01

Met een vooruitziende blik zijn de antwoorden al voorbereid. Hieronder dan ook de enige waarheid over de 12 fragmenten in de quiz over paranormale begaafdheid.

De vierde en laatste single van het debuutalbum Get Ready! van 2 Unlimited was The Magic Friend. Het werd weer een grote hit. Opvallend daarbij is dat in Engeland de raps van Ray helemaal weggelaten werden van de single.
David Seville (de artiestennaam van Ross Bagdasarian) schreef Witch Doctor in 1958, het werd een nr. 1 hit en redde zijn label van faillisement. 40 jaar later werd het weer een hit, maar dan in de versie van het Deense Cartoons.
Crystal Smith was als rapper beter bekend als Dimples D. Ze is ook een one-hit wonder en dat dan nog eigenlijk alleen in een remix van haar nummer Sucker DJ (A Witch For Love), want in eerste instantie flopte het plaatje. Pas toen Ben Liebrandt het plaatje remixte werd het alsnog een grote hit all over the world.
Met Crystal Ball schreef Tim Rice-Oxley van het Briste Keane een nummer over het leven op tour, door steeds onderweg te zijn was er minder waardering voor alles om hen heen en waren er minder gevoelens zowel positief als negatief. Dat explodeerde op een gegeven moment in een grote ruzie.
Lou Christie begon zijn carriére in meerdere bands, waaronder de Classics. Maar dat bleef lange tijd zonder enig nog noembaar succes. Dat succes kwam pas toen hij solo ging, met onder andere dit She Sold Me Magic uit 1969. In de jaren '70 zou Lou vooral worstelen met een drugsverslaving helaas.
Omen III was pas de eerste Omen die Magic Affair opnam. Maar zoals de titel al doet vermoeden zijn er ook een Omen 1 en 2, beiden opgenomen door Mysterious Arts, met als titel Das Omen (Teil 1) en Carma (Omen 2).
The Mighty Dub Kats zijn dan wel een one-hit wonder met dit Magic Carpet Ride, maar als je dan iets verder kijkt zie je dat het hier gaat om een duo. En in dat duo vinden we naast Gareth Hansome ook zijn oude flatmaat Norman Cook, oftewel Fatboy Slim. Niet zo gek dus dat de beats bij dit nummer nog steeds staan als een huis.
Soundtracks van films brengen regelmatig muzikale hits voort, zo geldt dat ook voor Magic van Olivia Newton-John dat werd opgenomen voor de film Xanadu uit 1980 en direct door wist te stoten naar de top van menig hitlijst.
De musici van Pilot hadden een goede band met Alan Parsons, zij speelden veel instrumenten op een aantal van zijn albums, maar hij leidde ook de opnamen van een aantal van de nummers van Pilot, waaronder dit Magic.
Een nummer niet alleen voor een soundtrack, maar ook echt geïnspireerd door de bijbehorende film. Toen Roger Taylor de film highlander keek, die hij al mocht zien omdat Queen gevraagd was een bijdrage te leveren aan de soundtrack, zag hij Christopher Lambert de zin "A Kind Of Magic" uitspreken. Taylor was zo onder de indruk dat hij het gelijknamige nummer schreef.
The Rattles speelden halverwege de jaren '60 in het voorprogramma van de Rolling Stones voordat die doorbraken en wisten ook het voorprogramma van de Beatles te verzorgen. Zelf scoorden ze ook een aantal hits in thuisland Duitsland vooral. maar dit The Witch uit 1970 wist ook in Nederland de hitlijsten te bereiken.
Twee native american broers schreven The Witch Queen Of New Orleans over Marie Leveau, die aan voodoo deed. Hun band Redbone bracht dit nummer in 1971 op single uit.

Het was een lastige quiz, met duidelijk onderscheid in de kennis van de inzenders. Tegelijkertijd was de strijd om het brons zeker spannend. Met 8 punten valt @ankedesign net buiten het podium. Een half puntje meer had brons opgeleverd, dat doet het nu voor John. Het zilver is er voor Lieneke en Elsbeth met 14 punten. Maar Glenn Medeiros (hier ook wel bekend als Peter H. ) wist iedereen achter zich te laten met 16 punten.

Komende week is het jaarlijkse grote muziekfestival Sziget. Voor hen die daar niet heengaan, toch 12 fragmenten van artiesten die er dit jaar optreden. Was de Psychic quiz best wel jaren '70 en '90 geörienteerd, gaan we nu dus een stapje moderner. Speel weer mee.

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1315
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo aug 14, 2022 15:22

Hij was lastig deze keer, wat mensen er blijkbaar ook van weerhield om in te sturen, of was het de hitte? Hoe dan ook hierbij de antwoorden.

1. Een heldere reactie als je erachter komt dat de persoon waarmee je date vreemd gaat Ciao Adios van Anne-Marie.
2. Een nummer over rouw, dat door millenials al gekozen werd als het nummer dat zij op hun uitvaart willen hebben Good Grief van Bastille.
3. Van rouw naar zomerse vibes, het kan allemaal in een popquiz. Een van de nummers waarop Calvin Harris niet alleen de productie voor zijn rekening neemt maar ook zelf zingt Summer.
4. Als een ex die je veel pijn gedaan heeft weer contact opneemt kan je daar op meerdere manieren op reageren. Voor Dua Lipa werd dit IDGAF, oftewel I Don't Give A Fuck.
5. Een diepe donkere technogroove en het spelen daarmee was de start van het bepaald niet donkere Ein Tag Am Strand van Eelke Kleijn.
6. Een anti-liefdeslied noemen de heren van Kensington het zelf, hun tweede single van het album Control: Sorry.
7. Een nummer dat Kings Of Leon al een tijdje op de plank had liggen, maar steeds net niet goed genoeg was, werd uiteindeljk afgemaakt door er ook een kinderkoor op mee te laten zingen, Radioactive was het gevolg.
8. Het meest persoonlijke nummer dat Lewis Capaldi ooit geschreven heeft over de emotionele achtbaan na suicide van een naaste, Before You Go.
9. Het Duitse duo Milky Chance heeft zo'n 3 jaar gewerkt aan Stolen Dance, gevolg een knoeperd van een hit in meerdere Europese landen.
10. Uit Frankrijk komt dj-duo Offebach die met vocals van Lagique het nummer Wasted Love uitbrachten, een hymne voor de dj's, geïnspireerd door hun eigen nummer Head, Shoulders, Knee and Toes, dat op het moment van schrijven van Wasted Love net de hitlijsten bestormde.
11. Ronnie Flex kijkt terug op zijn middelbare schooltijd in zijn bescheiden hit Zusje.
S12. tromae is weer terug en dus ook op de podia, zoals op Sziget, waar hij vast ook oude hits als dit Alors On Danse ten gehore zal brengen.

Slechts twee inzendingen deze week van Coen Nengerman en Glenn Medeiros zeker zonder mamadeiros. Coenn wist 11 punten binnen te halen, waar Glenn met de hoofdprijs wegloopt met 15 punten.

Volgende week is het National Senior Citizens Day voor ons tijd om te kijken naar artiesten die al op seniore leeftijd een hit scoorden. Zoals gebruikelijk 12 nummers, kom maar op met de senioren..

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1315
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo aug 21, 2022 16:10

Met een Ramses Shaffy van 73, een Liesbeth List van 62 wist Alderliefste in 2009 een hit te scoren met Laat Me / Vivre
André van Duin was zelf al niet heel jong meer ten tijde van de hit Jas Aan Jas Uit, maar het ging ons natuurlijk om de op dat moment 73-jarige Klazien uit Zalk.
Niet één of twee ouderen maar een heel Cubaans orkest, de Buena Vista Social Club met Chan Chan.
Net 60 was Shirley Bassey toen ze met Chris Rea de hit Disco La Passione scoorde.
Elton John weet de voorgaande artiesten nog net te overteffen met een hit op zijn 74'ste, samen met Dua Lipa met het nummer Cold Heart in de PNAU Remix. De liefhebber herkent bij John Elton de tekst van zijn nummer Sacrifice.
Nog een jaar ouder zelfs was Frank Sinatra toen Love & Marriage een hit werd, mede door het gebruik van het nummer van dit nummer in Married With Children.
Ook John Lee Hooker wist op zijn 73e nog de hitlijsten in te komen, door zijn oude hit I'm In The Mood te brengen samen met Bonnie Rait
Het meest recente voorbeeld, natuurlijk teruggekomen door de sountrack van Stranger Things, Kate Bush met Running Up That Hill.
Hij was compleet verbaasd, maar op 66 jarige leeftjd scoorde Louis Armstong wereldwijd een grote hit met What A Wonderful World.
Net 60 geworden was Tina echt nog niet bezig met stoppen, sterker nog ze scoorde weer een hiet, dit keer met When The Heatache Is Over
De oudste in deze quiz is Tony Bennet, die op 85-jarige leeftijd samen met Amy Winehouse de hitlijsten bestormde met Body And Soul.
Begonnen we in eigen land, zo eindiigen we ook met Vader Abraham, die toen hij 61 was nog een keer de hitlijsten binnenkwam met Als Je Inlegkruisje Maar Goed Zit.

Vijf inzendingen dit keer. De vijfde plek is voor @ankedesign met een toch al respectabele 15 punten.
Met 17,5 punten weten John en Glenn Medeiros + Mamadeiros het bros te delen.
Voor het zilver waren al 19,5 punten nodig, dat was er voor Karen & The Shark.
Maar Lieneke weet met 22 punten (van de maximale 24) het goud te pakken.

De komende week is het roodharigendag dus 12 artiesten met rode haren voor jullie in de aanbieding..

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1315
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo aug 28, 2022 15:05

Geen Ed Sheeran, geen Froukje en ook geen André van Duin. Welke roodharigen kwamen er dan wel langs? Welnu:

Bonnie Rait was eind jaren '80 nogal aan het worstelen om overeind te blijven, maar een platendeal met Capitol en haar eerste album daar Nick Of Time veranderden veel. Ook de single Have A Heart komt van dit album.
Florence Welch is in de indie-wereld vooral bekend van Florence & The Machine, maar ze zingt ook Sweet Nothing van Calvin Harris.
Een ballad, gespeeld op drie gitaren, van een hardrock-band, oftewel Patience van Guns N' Roses.
Country-muziek steekt niet heel vaak de grote plas over, maar The Judds (moeder en dochter) wisten ook in Europa harten te veroverren met Why Not Me.
De Noor Kurt Nilsen wist eerst de Noorse harten te veroveren in 2003 met zijn versie van het Tal Bachman-nummer She's So High. Een jaar later werd het nummer ook internationaal uitgebracht en in meerdere landen, waaronder Nederland een hit.
Het Engelse synth-pop duo La Roux hadden al toen ze Bulletproof schreven het gevoel dat ze een hitgevoelig nummer hadden, dat gevoel bleek te kloppen, niet alleen kwamen op 1 binnen in de Engelse lijsten, ook in de VS werd het nummer langzaam aan een hit.
Het nummer Something Stupid werd voor het eerst opgenomen in 1966 door Carson and Gaile, de eerste keer dat het een echt grote hit werd was toen het werd opgenomen door vader en dochter Sinatra. We luisteren hier naar nog weer een recentere versie, Robbie Williams en NIcole Kidman namen het samen op in 2001.
Ook If You Don't Know Me By Now van Simply Red is een cover, de oorspronkelijke versie is van Harold Melvin & The Blue Notes, die er al in 1972 hoog in de hitlijsten terecht kwamen.
De debuutsingle van de Spice Girls werd ook meteen hun grootste hit al zouden ze er zeker nog vele scoren, Wannabe werd hun anthem.
Tommy James And The Shondells brachten I Think We're Alone now al in 1967 uit en het werd een grote hit. Nog groter werd de hit 20 jaar later toen Tiffany het nummer opnam en uitbracht.
Een nummer waarvan nooit helemaal is uitgevonden over wie het nou gaat, maar de geruchten zijn dat het nummer Professional Widow zouden gaan over Courtney Love. Tori Amos heeft dit echt nooit bevestigd, maar ook niet stellig ontkend.
En de quiz zat er dit keer vol mee, covers, want ook Willie Nelson zijn hit Always On My Mind is er een. Het origineel is van Brenda Lee, maar dit nummer kent vele popuaire versies, wat te denken van de covers door Elvis en de Pet Shop Boys bijvoorbeeld.

Dat brengt ons bij de uitslag. we beperken ons gezien de hoeveelheid inzendingen tot de top-5. Dan is de 5e plaats voor John met 13,5 punten. De vierde plaats is voor @Ankedesign en @steeft die 15,5 punten wisten te verzamelen. Een gedeeld 2e plaats met 16 punten is er voor Karen & The Shark en Glenn & MamaDeiros. Dit alles op gepaste afstand van veelwinnaars Lieneke en Elsbeth die gezamenlijk 20,5 punt wisten te verzamelen.

Komende week is het de Tag der heimat. Een dag die in Duitsland van belang is en bij ons reden is om 12 nummers in de quiz te verwerken die in het Duits gezongen worden. Taalprobleem of niet, speel vooral gewoon mee.

Gebruikersavatar
Jacco
Berichten: 3062
Lid geworden op: do sep 07, 2006 15:02
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jacco » zo aug 28, 2022 21:01

5 van de 7 nog nooit eerder gehoord. nummer 11 was erg makkelijk en ik ontwaarde ook een songfestivalwinnaar (m/v)
https://www.youtube.com/watch?v=ogi4sUmNE5Y

Gebruikersavatar
HenkDizz
Berichten: 4080
Lid geworden op: ma sep 05, 2011 01:17
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door HenkDizz » zo aug 28, 2022 22:13

Volgens mij 2 winnaars m/v, Jacco.
Niet de klassieker Du maar ook geen Supergirl in de quiz
Chess is imagination David Bronstein

Gebruikersavatar
Jacco
Berichten: 3062
Lid geworden op: do sep 07, 2006 15:02
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jacco » ma aug 29, 2022 04:34

de ene winnaar was al zo lang geleden dat ik die nite mocht kijken omdat het te laat was. Ik gok dat die andere nog ouder is. En de enige winnaar voor mijn tijd die ik ken is de troubadour.
https://www.youtube.com/watch?v=ogi4sUmNE5Y

Gebruikersavatar
HenkDizz
Berichten: 4080
Lid geworden op: ma sep 05, 2011 01:17
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door HenkDizz » ma aug 29, 2022 15:47

Deze is dan ook van voor jouw tijd, Jacco. Enkele jaren na Lenny,niet voor BRD maar uitkomend voor Luxemburg. In het Duits erg succesvol o.a. met een plaatsnaam in de titel waar Akiba Rubinstein misschien wel zijn meest bekende(aanvals) partij speelde.

Supergirl van Reamonn is natuurlijk niet in het Duits https://www.youtube.com/watch?v=ULOE3sna68Q
Chess is imagination David Bronstein

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1315
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo sep 04, 2022 15:08

Liedjes in het Duits gezonden zijn zeker niet voor iedereen weggelegd. Maar er was duidelijk ook een fan onder de inzenders. Laten we eerst naar de antwoorden gaan:

De heimat van Falco is natuurlijk Oostenrijk. Maar zijn Der Kommisar bleef bepaald niet steken in Oostenrijk. ondanks de Duitse teksten werd het nummer ook een hit in bijvoorbeeld Japan en de VS.
Een artiest die in het schlagercircuit en de apres-ski hits scoort is Hélene Fischer, haar Atemlos durch die Nacht was ook in Nederland een bescheiden succes met de op een na hoogste nieuwe binnenkomer in de Radio 2 jaarlijst van 2014.
Herbert Grönemeyer bezingt in Halt Mich hoe hij stapelverliefd is op een vrouw. Het nummer zong hij later ook nog met Blof.
Das Model werd in eerste instantie niet zo'n grote hit in 1978, maar toen het in 1981 als b-kantje in Engeland toch veel gedraaid werd het tegen de zin van Kraftwerk in toch weer uitgebracht. Dit keer werd het wel een grote hit.
Luci van Org richtte in 2001 de Gothic band Übermutter op, maar al ver voor die tijd brak zij door als deel van Lucilectric met dit nummer Mädchen.
Zijn ene grote internationale hit, naast meer succes in eigen land, Verdammt Ich Lieb Dich van Matthias Reim. Reim ging in 2006 failliet en liet toen zowel zijn eigen situatie als zijn hit gebruiken door autoverhuurbedrijf Sixt.
Italianen met een duitstalig hitje, mede gebasseerd op het Oosterijkse Der Kommisar van Falco, dat we eerder al tegenkwamen. Dit is Mo-Do met Eins, Zwei Polizei
Een protestlied tegen kernwapens die in de laatste fase van de koude oorlog geplaatst werden, 99 luftballons van Nena.
De eerste keer dat Duitsland het Eurovisie songfestival won was in 1982, met dit heel zoetsappige Ein Bisschen Frieden van Nicole.
Nostalgie naar zijn heimat en het dorp waar hij opgroeide met dat ene huis aan het meer. Oftewel Haus Am See van Peter Fox.
Een nummer met een clip die de geschiedenis van de heimat vertelt, niet altijd op een even positieve en soms ook controversiele manier. Deutschland van Rammstein.
Een nummer over het beëindigen van een relatie, maar ondaks dat vooruit kunnen kijken. Ich Liebe Das Leben van de Duits-Griekse Vicky Leandros maakt ook deze quiz uit, maar ook wij kunnen vooruit kijken, want volgende week is er gewoon weer een #luiezondagochtend quiz.

Dat brengt ons uiteindelijk 5 inzenders. De 5de plek gaat met 11.5 punten naar Coen, met 12,5 punten weet John de vierde plek te halen. De derde plek werd gehaald vanaf Into The Great WIde Open door team Zilvermeeuw 20 op GWO met 13 punten. Het zilver is er voor Karen & The Shark met 16 punten. Maar met grote afstand is het goud voor Glenn & Mamadeiros met 23,5 punten.

Komende week is het 11 september, de dag waarop in 1952 de eerste kunstmatige hartklep werd geplaatst. Voor ons reden om 12 nummers over het hart in de quiz te stoppen. Maar let op want naast dat The Artificial Heart Is Still Beating, krijgen jullie alleen de (vaak nogal lange) intro's van deze nummers. Speel mee.

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1315
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo sep 11, 2022 14:59

De Bollywood films Apradh en Don zullen niet veel mensen wat zeggen. Toch zitten onder andere uit deze films samples in deze Black Eyed Peas hit, Don't Phunk With My Heart.
Het Italiaans / Amerikaanse combo Change nam hun album Change Of Heart (met de gelijknamige single die we hier hoorden) op in beide thuislanden. Het mixen werd wel geheel in New York gedaan.
Het zal je debuut maar zijn, een wereldwijde hit. Het overkwam dance-act Deee-Lite in 1990 met Groove Is In The Heart, een nummer dat ze al enige tijd live speelden.
Komen ze in de clip samen om het nummer Don't Go Breaking My Heart te zingen, de oorspronkelijke opnamen werden los van elkaar gemaakt, Elton John in Toronto en Kiki Dee in London.
Zijn grootste hit A Good Heart werd voor Feargal Sharkey geschreven door Maria McKee, het gaat over haar relatie met Bemmont Tench, toetsenist van Tom Petty And The Heartbrakers.
Glam metal dan van Mr. Big, hun ballad Just Take My Heart was hun vierde en laatst single.
De kans krijgen om voor je debuutalbum een nummer op te nemen dat Madonna schreef voor haar eigen album True Blue maar uiteindelijk niet opnam. Het overkwam Nick Kamen Each Time You Break My Heart was dan ook zijn debuutsingle.
Een Zweedse act, Roxette, die probeert een overdreven Amerikaanse fm-radio-ballad te schrijven, kortom hoe gek kunnen we het maken.. Listen To Your Heart was het resultaat.
Survivor schreef Burning Heart speciaal voor de film Rocky IV, het nummer had een gelijk soort thematiek: de koude oorlog.
Met in de quiz een stuk live-optreden vanaf Texel zagen we Vandenberg met hun Burning Heart, een nummer geboren nadat Ad Vandenberg tijdeljjk weer bij zijn ouders woonde, nadat zijn huis afbrandde.
Een nummer over een verbroken relatie en de man die probeert weer een brug te bouwen naar het hart van de vrouw Bridge To Your Heart van Wax.
Een nummer dat begon als een demo van de Zuid-Afrikaanse muzikant Trevor Rabin die de basis in één keer schrijft, maar daarna lang bezig is met demo's en doorontwikkeling. Uiteindelijk komt het nummer dan uit met Yes en wordt Owner Of A Lonely Heart een grote hit.

Dat brengt ons bij de (voor sommigen dan toch) hartverwarmenden uitslag. Voor Coen waren 11,5 punten weggelegd, voor @ankedesign 14.5. John wist 16 punten bij elkaar te sprokkelen, maar blijft zelfs met deze score nog buiten het podium. Voor het brons waren deze week maar liefst 20 punten nodig, zoals behaald door Glenn Medeiros, hij komt daarbij dichtbij het zilver dat met maar een half puntje meer (20,5) gaat naar Karen & The Shark, voor het goud waren zelfs 22 punten zoals behaald door Ron Medeiros !

Volgende week dan gaan we een explosief rondje doen. Dit in het kader van de geschiedenis van deze dag. Immers op 18 september 2016 kwamen in Mogadishu 8 soldaten om bij een bomaanslag. 12 explosieve tracks kortom in deze quiz.

Plaats reactie