Popquiz

In het bargedeelte mag je berichten plaatsen die niet direct met schaken te maken hebben.

Moderator: Arnold

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1355
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo feb 05, 2023 16:24

Wat een ramp deze quiz. Toch wisten de inzenders er iets moois van te maken. Maar laten we eerst de antwoorden bekijken:

Een nummer met een dubbele boodschap van Albert Hammond. In I Don't Wanna Die In An Air Disaster bezingt hij zowel hoe hij niet dood wil gaan aan een ongeluk als hoe hij niet als een nachtkaars uit wil gaan.
Een conversatie tussen twee mensen die omkwamen bij de uitbarsting van de Vesuvius, dat is het nummer Pompeii van Bastille.
Een nummer over een mijnwerker die vast zit in een ingestorte mijn. De britten van de Bee Gees bezongen de New York Mining Disaster 1941.
Een gesprek tussen een 40 jarige Billy Joel en een 21-jarige over de verschillende crisis en rampen in hun jeugd leidde tot het nummer We Didn't Start The Fire.
Het vergaan van de titanic werd later zeer succesvol verfilmd, ook het bijbehorende nummer van Celine Dion, My Heart Will Go On had veel succes.
Het Canadese DVBBS producerduo kent een Nederlands tintje, de broers uit Ontario hebben namelijk een Nederlandse vader. Samen met DJ/Producer Borgeous schreven ze Tsunami, één van de grote house hits.
Van het Earth & Fire album Song Of The Marching Children uit 1971 werd maar één single gehaald en wel dit Storm And Thunder. De single sloeg wel aan en is nog steeds ieder jaar sinds de start van die lijst terug te vinden in de Top 2000.
Het klimaatprobleem brengt ook nogal wat rampen met zich mee, het leidt ook tot nogal wat onzekerheid, mooi verwoord door Froukje in Groter Dan Ik.
Ilse Delange bezingt dat ze lang genoeg stil heeft gezeten in het oog van de storm in haar nummer Hurricane uit 2012.
Een samenwerking zonder elkaar te ontmoeten, het franse dj-duo Offenbach met de Engelse Ella Henderson. Door tracks heen en weer te sturen ten tijde van lockdowns werd de hit Hurricane geschreven.
Een lange rant van vaak redelijk onsamenhangende dingen komt langs in It's The End Of The World As We Know It (And I Feel Fine) van REM.
Toen in 2010 Take That weer helemaal samen kwam, met ook Robbie Williams er bij was dit The Flood het nummer waarmee ze direct weer hoog de hitlijsten in wisten te komen.

3 inzenders deze week. Op de 3e plaats @ankedesign met 7 punten. Zilver is er voor Glenn & mamadeiros met 18 punten, 1 puntje minder dan de zusjes die daarmee het goud wisten te behalen.

En dan volgende week is het Darwin dag, tijd om een quiz te hebben over wetenschap, losjes dan toch op zijn minst. Speel mee.

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1355
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo feb 12, 2023 16:59

Die Darwin die bedacht me nogal wat.. maar was nog niet bezig met atomen of radioactiviteit. In deze quiz zeker wel ook deze wetenschappen. Te zien aan de antwoorden:

1 Een nummer als Heart Of Glass, ook van Blondie, maar dan met een spaghetti western behandeling. Zo omschrijven de bandleden het nummer Atomic zelf.
2 Desmond Child staat als liedjesschrijver achter heel wat grote hits , van Bonnie Tyler tot The Rasmus. Zo schreef hij ook mee aan misschien wel het meest iconische Bon Jovi nummer Bad Medicine.
3 Ongeveer tegelijkertijd werden er twee versies opgenomen van Video Killed The Radio Star. Zowel Bruce Wooley and the Camera Club als Geoff Downes met The Buggles, zij schreven het nummer dan ook samen, met ook nog inbreng van Trevor Horn. De versie van The Buggles werd al snel op single uitgebracht en groeide uit tot een grote hit.
4 De machteloosheid van een man die verliefd is, dat is het thema van The Scientist van Coldplay. Een piano-ballad geschreven met nummers van George Harrison als inspiratie.
5 Een Nederlandse jazzy progrockband die zowaar tot het grote publiek wist door te dringen en zelfs een Edison won. Ekseption deed het eind jaren '60 begin jaren '70. Another History is een van hun bescheiden hits geweest, een fijne jazzy balad.
6 Radioactive was de tweede single van Imagine Dragons en het nummer over uit de rotzooi opstaan en weer kansen gaan zien werd een grote hit voor de stadion-rockers.
7 De Australische rapper Masked Wolf bracht Astronaut In The Ocean in 2019 voor het eerst uit met beperkt succes in eigen land. Toen het nummer echter in TikTok-video's werd opgepikt, werd ook Masked Wolf opgepikt. Het nummer werd begin 2021 groots uitgebracht ook ver buiten Australië en wist al snel grote hoeveelheden streams te behalen.
8 Toen Ivan Doroschuk een club werd uitgezet omdat hij aan het pogoën was, bedacht hij het idee voor Safety Dance, het nummer dat hij met zijn new-wave band Men Without Hats groot maakte.
9 Wat begon als surrealistisch muziektheater "The Mystic Knights Of The Oingo Boingo" werd de new-wave band Oingo Boingo, die de titelmuziek schreef voor zowel de film als de serie Weird Science. De gelijknamige single werd later ook gebruikt door onder andere Volkswagen en Beavis en Butthead.
10 Als single uitgebracht kort na het overlijden van Kurt Cobain had Black Hole Sun de sfeer die heerste in de grunge scene goed te pakken. Het werd voor Soundgarden hun bekendste nummer.
11 De tekst Dōmo arigatō, Mr. Roboto" werd een vaker gebruikte tekst, onder andere in The Simpsons, Futurame en Icarly. De zin komt het nummer Mr Roboto van Styx, een nummer waarin omschreven wordt hoe Killroy ontsnapt uit de door robots bewaakte gevangenis.
12 Adrian Nicholas Matthews Thaws is beter bekend onder zijn artiestennaam Tricky. Daar waar hij ooit begon in Massive Attack heeft hij ook een succesvolle solo-carriere op weten te bouwen met onder andere dit nummer dat bijna gemaakt lijkt voor Darwin Day, Evolution, Revolution, Love.

De meeste inzenders vonden de quiz lastiger dan ik vooraf had ingseschat. Zo bleef John steken op 10 punten, goed voor een 5de plek. Met 11 punten zijn het Karen & The Shark die de vierde plaats pakken. Met 13 punten weet Glenn Madeiros net het podium te bereiken. 14 punten zijn voor @ankedesign goed voor het zilver. De zusjes bewijzen weer als team veel te weten met maar liefst 19 punten nemen ze een flinke afstand van de rest van het veld.

Volgende week is het Preven Plagiarism dag. Helaas is ook de muziekwereld niet vrij van plagiaat. In de quiz 12 nummers waarbij de artiesten aangeklaagd werden voor plagiaat. Speel mee en doe het wel zelf.

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1355
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo feb 19, 2023 16:28

6 inzenders dit keer. Maar voordat we kijken naar de scores eerst maar eens de antwoorden. Wie zijn al die plagiaatplegers nou en wie klaagde hen hiervoor aan. Wel nu:

1 Twee verschillende acts hebben Dua Lipa aangeklaagd voor plagiaat in haar nummer Levitating.Artikal Sound System hoort gelijkenissen met hun Live Your Life uit 2017, maar ook Dr. Buzzards Original Savannah Band klaagde haar aan voor gelijkenissen met hun nummer Wiggle And Giggle All Night uit 1979. Beide zaken zijn nog niet uitgevochten.
2 Al uit 1972 Crocodile Rock van Elton John, hij schikte een zaak over dit nummer met Pat Boone, in verband met de gelijkenis met zijn nummer Speedy Gonzalez.
3 Betty Jean Newsome kreeg na een zaak het copyright en één derde van de royalties van It's A Man's Man's Man's World van James Brown. Haar nummer had weliswaar niet helemaal dezelfde titel, maar het was tcoh wel erg duidelijk ]It's A Man's World (But What Would He Do Without A Woman).
4 Maar liefst twee zaken waren er tegen Mariah Carey toen zij haar nummer Hero bracht. Rhonda Dimmie haar zaak (voor haar nummer Be Your Own Hero werd afgewezen. Die van Christopher Seletti voor zijn nummer hero werd niet alleen afgewezen, Seletti werd ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding.
5 Ook Mark Ronson en Bruno Mars kregen niet één, maar twee zaken voor plagiaat tegen zich aangespannen voor Uptown Funk. Met Collage, voor hun nummer Young Girls kwam het tot een schikking. Met de Gap Band voor =https://www.youtube.com/watch?v=yVjFwc ... Your Head kwam het tot een deal waarbij the Gap Band 17% van de royalties en song-writing credits kreeg.
6 Nog zo'n niet openbaar gemaakte schikking treffen we tussen John Dunmore Sinclair met zijn I'd Do Anything For You en de grotere hit van Meat Loaf I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That).
7 Down Under van Men At Work kwam uit in 1980, maar het speelde leentjebuur bij een nummer uit 1932, te weten Kookaburra van Marion Sinclair. Zij kreeg 5% van de royalties toegekend vanaf 2002.
8 Bruno Bergonzi & Michele Vicino kregen songwriting credits en compensatie voor morele rechten van Prince, die voor zijn The Most Beautiful Girl In The World leentjebuur speelde bij hun Takin' Me To Paradise.
9 Ook songwriting credits voor Marvin Gaye, maar dan met daarbij nog 5.3 miljoen dollar van Robin Thicke die in zijn nummer Blurred Lines het nummer Got To Give It Up plagieert.
10 Er is best wel van K.D. Langs Constant Craving te horen in Anybody Seen My Baby van The Rolling Stones. K.D. Lang kreeg dan ook credits voor het schrijven.
11 Ook een officieel anthem van een WK voetbal kan niet altijd ontsnappen aan een zaak, Zo kreeg Shakira voor Waka Wake (This Time For Africa) te maken met Golden Sound, hun nummer Zamine Mina (Zangaléwa). Alhoewel de beschuldigingen al gesust werden voor het tot een zaak kwam.
12 We sloten af met Will.I. Am en Britney Speas met Scream & Shout. Zij gaven uiteindelijk niet alleen songwriting credits, maar ook 10% van de royalties van het nummer aan Tulisa Contostavlos die eerder al het nummer I Don't Give A F___ schreef.

Zoals gezegd zes inzendingen dit keer. En het werd spannend. De quiz was aardig goed te doen, zo bleek. Want er is een gedeeld 5e plaats met 18,5 punten voor @ankedesign en Karen @ The Shark. Ook een gedeelde 3e plaats, met 20 punten voor "Een van de zusjes en nichtje Merijn" en "John en Emma". De tweede plaats is dan met 22,5 punten voor Best of the Zusjes Els&Anne. De winst gaat vandaag met 23 punten (van de 24!!) naar Glenn Medeiros.

Volgende week is het dan zo ver For Pete's Sake Day, een belangrijke dag en voor ons reden om 12 nummers met als artiest een Pete of Peter. Speel weer mee!

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1355
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo feb 26, 2023 16:01

For Pete's Sake, wat een quiz. En wat zijn er toch veel Peters actief (geweest) in de popmuziek. Geen Peter André, Peter Cook of Peter Schaap, maar welke Peters zaten er dan wel in de quiz?

1 Kent u Maja de Bij nog, wel nu de intro daarvan werd gezongen door Peter Blanker, die we hier ook tegenkwamen met de enige top-40 hit van hem 't Is Moeilijk Bescheiden Te Blijven.
2 Peter Cetera was nog maar net uit Chicago gestapt toen hij een hit scoorde met Glory Of Love. Het nummer was oorspronkelijk geschreven voor de soundtrack van Rocky IV, maar kwam uit op The Karate Kid Part II.
3 Geschreven als examenopdracht voor het Rotterdams conservatorium scoorde Peter de Koning zijn, tot nu toe, enige hit met zijn liefde voor de tandartsassistente: Het Is Altijd Lente In De Ogen Van de Tandartsassistente.
4 Show Me The Way werd door U2 gebruikt bij hun eerste repetities en optredens, het origineel is van arena-rocker Peter Frampton die er in Nederland zijn grootste hit mee scoorde.
5 Kate Bush wordt door Elton John aangegeven als een van de redenen dat hij doorzette om weer nuchter door het leven te gaan. Het gaat dan specifiek om de teksten die zij zingt in het duet Don't Give Up met Peter Gabriel. Overigens had Peter Gabriel eerst Dolly Parton benaderd om het duet met hem te zingen.
6 Zet een fijne beat onder By The Way van de Red Hot Chilli Peppers en je krijgt een fijn dansplaatje. Club-dj Peter Gelderblom scoorde een fijne hit met Waiting 4.
7 De debuutsingle van Peter Koelewijn, onder de naam Peter en zijn Rockets was Kom Van Dat Dak Af. En we mogen het inmiddels wel een klassieker noemen, het eerste Nederlandse rock'n roll nummertje van Peter die toen nog vooral vis verkocht in de zaak van zijn ouders en op de markt.
8 Gebaseerd op Bowie's A Space Oddity bracht Peter Schilling in 1973 Major Tom (Völlig Losgelöst), het nummer deed weinig tot niets in de hitlijsten. Toen in 1983 op de golf van de Neue Deutsche Welle nog eens uitgebracht werd groeide het ineens uit tot een grote hit. Het nummer kreeg later ook een Engelse versie die wordt gebruikt in een aantal grote hitseries, zoals Breaking Bad en The Umbrella Academy.
9 Peter Skellern bracht met zijn debuutsingle You're A Lady zijn muziekcarriere goed op gang. Het liefdesliedje werd als eerste opgepikt in Engeland, maar ging al snel in veel meer landen de hitlijsten in. Hij bleef het nummer regelmatig spelen tot zijn persioen in 2001.
10 Ragtime Piano Joe werd in 1974 voor het eerst uitgebracht door Stacy Dorning. Wij hoorden echter de versie van de Jamaicaanse Peter Straker die er ook meer succes mee had.
11 Een nieuw keyboard dat hij nog niet goed kende en beheerste was de basis voor Face To Face, een track die Pete Townshend schreef. Ook verder werden veel instrumenten opgenomen en vol effecten gezet, waardoor het destijds allemaal modern klonk.
12 Pete Wingfield scoorde solo maar één hit, dit Eightteen With A Bullet. Maar als muzikant maakte hij veel meer naam, zo speelde hij onder andere piano bij B.B. King, The Housemartins, Van Morrison, Paul McCartney en The Beautiful South. Dit nummer gaat vooral over het stijgen in de hitlijsten, een bullet is dan een stipnotering. En jawel in de VS haalde hij ook echt de 18e plaats met een stip.

Vijf inzendingen dit keer. Dat betekent dat er twee inzenders buiten het podium valt. Die twijfelachtige eer is voor @ankedesign die met 7,5 punten toch maar mooi de grijze massa van niet-inzenders ver voor blijft en De Zusjes (zonder de moeder van Pete) met 14 punten. Het brons is met 14,5 punten voor John. Zilver gaat naar de enige echter Peter, deelnemend in het team Glenn & Mamadeiros dat 16 punten wist te behalen.. Maar de winst, eeuwige roem en al het andere prachtigs gaat naar Karen & The Shark met 17 punten.

Ook volgende week blijven we in de namen hangen. Het is dan namelijk Namesake Day. Om daarbij stil te staan in de quiz 12 nummers waarvan de tite geheel bestaat uit een naam. Vergeet vooral niet om mee te spelen!

(edit omdat de inzending van John op de valreep,tijdens het plaatsen van de antwoorden binnen kwam).

Gebruikersavatar
Jacco
Berichten: 3156
Lid geworden op: do sep 07, 2006 15:02
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jacco » zo feb 26, 2023 17:15

en zo zit je ineens een aflevering van Maja de Bij te kijken. (5 minuten volgehouden.)
https://www.youtube.com/watch?v=ogi4sUmNE5Y

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1355
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo feb 26, 2023 20:49

Respect! en LOL

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1355
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo mar 05, 2023 10:17

Ben je nou op het forum aan het hangen uit verveling. Speel een keer mee met de quiz. Alleen maar namen als titels deze week, scoor je eerste punten op deze quiz:
https://jaapkamminga.wixsite.com/my-sit ... mesake-day

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1355
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo mar 05, 2023 16:54

Vijf inzendingen deze week. Maar voordat we naar de uitslag gaan, eerst de antwoorden.

Mark Ronson bracht een album uit met alleen maar covers, waaronder dit Valerie dat oorspronkelijk van The Zutons is. Dit nummer bracht hij met zang van Amy Winehouse.
Een nummer waarin Billy Joel mensen inspireert om hun eigen pad te volgen en niet het veilige pad zoals hun ouders wellicht vragen, dit op basis van de fictieve persoon die het nummer zijn naam geeft: James.
Het eerste studieonummer dat gehoord werd van Boston in zes jaar was een uitgelekte, lage kwaliteit versie van Amanda. Ondanks dit alles werd het al snel een heel veel aangevraagd nummer en als single scoorde Amanda vervolgens dan ook zeer goed.
Al bereikte het nummer nooit de Nederlandse top 40, mag het inmiddels toch een ware klassieker heten, het autobiografische Jolene van Dolly Parton.
Een nummer geschreven voor Pattie Boyd, de vrouw van beatle George Harrison, maar niet door George zelf. Het was Eric Clapton die met Layla haar bezong. Eerst bracht hij het met Derek & The Domino's, maar ook solo had hij er later weer groot succes mee.
Erykah Badu scheldt haar vriend uit en gooit hem uiteindelijk de deur uit omdat hij meer aandacht heeft voor zijn vrienden, waaronder Tyrone.
Een plaat die destijds nogal wat controverse teweeg bracht. Hij kwam bijvoorbeeld bij de ncrv op de zwarte lijst te staan. En dat allemaal omdat Lola een travestiet bezingt.
Een liedje schrijven over het afslaan van mannen met latino-namen, je moet er maar op komen. Lady Gaga schreef hierover haar eurodisco-nummer Alejandro.
Als je nummer gecovered wordt door de Everly Brothers, The Hollies, The Beatles, Deep Purple, The Doors en Queen, dan heb je wel een groot nummer geschreven. Lucille, want daar gaat het over werd geschreven door Albert Collins en Little Richard, die laatste was de eerste die het nummer uitbracht.
Een nummer over groupies en dan vooral het soort die zegt het kind van een artiest te hebben gekregen, daar had Michael Jackson helaas al ervaring mee vanuit de Jackson 5. Hij schreef hierover in Billy Jean, een nummer waarvoor hij zich verder vooral verdiepte in de volgens hem perfecte baslijn.
Twee verschillende School Shootings inspireerden Eddie Vedder tot het schrijven van de tekst van Jeremy. Enerzijds Jeremy Wade Delle die in zijn klas zelfmoord pleegde door een kogel door zijn hoofd te schieten. Anderzijds een schietpartij waarbij geen doden vielen op zijn eigen school. Jeremy werd in eerste instantie alleen in Europa als singel uitgebracht in 1992. Ondanks het succes van het nummer duurde het nog tot 1995 voordat het ook in de VS als single uitgebracht werd.
Een smoezelig hotel in Parijs, met een poster van Cyrano de Bergerac en met hoertjes op straat in de buurt bracht Sting tot het schrvijven van Roxanne, wat hij met The Police opnam en later als succesvolle single werd uitgebracht.

En dan snel naar de uitslag, iedereen scoorde bijzonder goed.
Voor de vijfde plaats haalde @ankedesign 18 punten. Een vierde plaats is er voor Glenn & Mamadeiros met 20 punten. De derde plaats is gelijk een gedeeld 2e plaats, hier eindigen met 22 punten zowel De Zusjes als John En Emma. Maar de winnaar deze week haalde maar liefst 23 van de 24 punten Karen & The Shark haalden deze fantastische score.

Volgende week is het Check Your Batteries Day. Alles waar je dan naar op zoek bent is power. En dat is zomaar het woord dat ook terug komt in de 12 titels van de quiz komende week.

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1355
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo mar 12, 2023 16:04

Wat een krachtig optreden van de winnaar wil ik dan toch zeggen. Maar bovenal hoe deze ronde duidelijk uitdagend was, maar ook een ronde waarop alles erg dicht bij elkaar lag. Maar goed wat waren die liedjes vol power.

1 Vocal Soul kwartet The Chi-Lites had hun grootste hits eind jaren '60, begin jaren '70, maar ook nu nog is er een band actief onder deze naam, Marshall Tompson heeft als laatste overlever van het oorspronkelijke kwartet de naam hoog gehouden. We hoorden hier (For Gods Sake) Give More Power To The People, de singe van het gelijknamige album uit 1971.
2 Twee jaar later ging Cliff Richard voor Engeland naar het Eurovisie Songfestival. Het Engelse publiek mocht kiezen uit zes nummers die hij opnam. Het werd dit Power To All Our Friends.
3 Maar ook heden ten dage wordt er nog gezongen over power, higher power zelfs, coldplay zanger Chris Martin omschreef dit nummer zelf als een nummer dat gaat over de zoektocht naar de astronaut in ons zelf.
4 De eerste single die Eternal uitbracht als trio, was dit Power Of A Woman, van het gelijknamige tweede album van de band. En ook zonder Louise Redknapp bleken ze succesvol.
5 Een stukje electrohouse vervolgens van twee djs'van naam, de Nederlandse Hardwell en de Amerikaanse Kshmr brachten samen Power.
6 Bekend van de film, zoals ze dan zeggen. Huey Lewis And The News met The Power Of Love. Het komt natuurlijk uit Back To The Future, al heeft de tekst van het nummer geen enkele link met de film.
7 En die titel The Power Of Love is blijkbaar favoriet. Want een jaar nadat Frankie Goes To Holloywood met het numer kwam (niet in deze quiz), in hetzelfde jaar als Huey Lewis, kwam ook Jennifer Rush hiermee. Het zijn overigens drie geheel verschillende nummers.
8 John Lennon laat met de Plastic Ono Band zich van zijn meer activistische kant zien in het nummer Power To The People, in het nummer spreekt hij ook zijn collega-activisten aan met de vraag hoe zij thuis hun vrouw behandelen, ook zij heeft ruimte nodig om zichzelf te kunnen zijn.
9 Afscheid nemen van dingen kan verdrietig zijn, maar ook krachtig. Dat is The Power Of Goodbye, een nummer dat Madonna nooit in haar standaard setlists op nam, ondanks het succes van het nummer en de roep hierom vanuit haar fans.
10 "Американская фирма Transceptor Technologies приступила к производству компьютеров «Персональный спутник»" (wat betekent: De Amerikaanse firma Transceptor Technologies is gestart met de productie van de 'Personal Companion'-companion). De raadselachtige intro van The Power van Snap! gaat over een in 1990 uitgebracht apparaat ter ondersteuning vna blinden en slechtzienden.
11 Het nummer dat hoort bij de terugkeer van The Temptations naar Motown, zonder Louis Price (die ging naar de Drifters) maar met de terugkeer van Dennis Edwards, is deze eerste single in de nieuwe line-up Power.
12 Het was een tijd een standaardformule in de muziekwereld. Als je enige naam had bracht je een verzamelalbum uit met daarop 1 of 2 nieuwe nummers, waarvan dan een als single uitgebracht werd. Toto was op Past To Present 1977-1990 iets guller naar de fans. Maar liefst vier nieuwe tracks stonden op de verzamelaar. Dit Love Has The Power werd de bijbehorende single.

Kijken we dan naar de inzendingen dan staat alles erg dicht bij elkaar. Voor de 4e plaats waren 16 punten nodig, dat is wat Glenn & Mamadeiros wisten te behalen. Voor het zilver was maar een half puntje meer nodig, zowel de zusjes als John en Emma wisten 16,5 punten binnen te halen . Maar voor de winst waren toch echt 17 punten nodig en er was maar één team dat dat kon Karen @ The Shark.

Komende week is het de zaterdag van Clutter Awareness-week. Tijd om op te ruimen dus. Met Madonna gaan we het hebben over de Power Of Goodbye. 12 break-up songs in de quiz.

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1355
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo mar 19, 2023 15:59

Afscheid is lastig, maar de quiz viel zo te zien wel mee. Wat zat er dan allemaal in?

1 Met een starcast op de instrumenten, zowel Dave Navaroo en Flea van de Red Hot Chili Peppers, wist Alanis Morissette haar stap van de bubblegum-pop naar de rockmuziek direct succesvol te starten met You Oughta Know.
2 Laten we oude relaties vieren, het idee achter het feestelijke Thank U, Next van Ariana Grande. Omdat ze het nummer schreef in tijden dat de status van haar relatie met Pete Davidson regelmatig onduidelijk was werden er meerdere versies van het nummer geschreen.
3 Irreplaceable begon ooit als country nummer, maar werd tijdens de opnames en productie omgezet naar een pop-r&b ballad. Beyoncé kreeg het nummer van Ne-Yo die er ooit aan begon om een nummer voor zichzelf te schrijven.
4 Met Mick Jagger in het achtergrondkoor bezingt Carly Simon een ijdele geliefde in You're So Vain. Zels zo ijdel dat je denkt dat dit liedje over jou gaat, als we de teksten mogen geloven. Over wie het echt gaat zal pas bekend worden bij het overlijden van Carly.
5 Een nummer uit 1974, I Will Always Love You van Dolly Parton. Het werd in 1983 pas echt een hit, toen het nummer op de soundtrack stond van de film "The Best Little Whorehouse In Texas". Later werd het nummer succesvol gecovered door Whitney Houston.
6 Brenda Lee nam als eerste een versie op van Always On My Mind in 1974, maar de eerste versie die werd uitgebracht was in maart 1974 van Gwenn McCrae terwijl Brenda Lee haar versie pas in juni uit kwam. Beide versies werden echter geen grote hit. De eerste keer dat er een hit werd gescoord met dit nummer was door Elvis Presley, de versie die we in de quiz hoorden.
7 Een nummer over een break-up binnen de band, Lindsay Buckingham over haar verbroken relatie met Stevie Nicks in Go Your Own Way van Fleetwood Mac. Een nummer dat werd opgenmen in vier verschillende studio's.
8 De grootste hit van Joy Division, Love Will Tear Us Apart, werd niet meer meegemaakt door zanger Ian Curtis, terwijl het wel over zijn relatie ging. Hij besloot echter uit het leven te stappen voordat het nummer commercieel succes bereikte.
9 Een hele andere break-up wordt door Lewis Capaldi bezongen, het afscheid van zijn grootmoeder was de inspiratie om Someone You Loved te schrijven.
10 Een liedje over alle emoties die langskomen bij een break-up, rondrijdend met het net behaalde rijbewijs, waar de ex haar toe pushte. Drivers License van Olivia Rodrigo.
11 Het zat zijn om als speelgoed behandeld te worden in een relatie en het daarom uitmaken is het thema van You Keep Me Hanging On van The Supremes.
12 Tot slot een ex van Taylor Swift, die haar muziek minder goed vond dan een nieuw indie-album. Toen hij de relatie weer wilde opstarten was haar antwoord We Are Never Ever Getting Back Together.

4 inzendingen deze week, net buiten het podium belandden Karen & The Shark, na een aantal werken op rij de winst, nu met 16 punten 4e. De 3e plek met 17 punten gaat naar @ankedesign. Een tweede plek is er voor Glenn Medeiros & Kids met 22,5 punten, maar met de perfecte score van 24 punten zijn het deze week de zusjes die de winst mee pakken.

Volgende week gaan we weer over op de zomertijd, in dat kader 12 liedjes die de zomer bezingen in de quiz.

Gebruikersavatar
Jacco
Berichten: 3156
Lid geworden op: do sep 07, 2006 15:02
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jacco » ma mar 20, 2023 13:22

Ik vroeg me af hoe weet Jaap nu, dat het volgende week zomertijd wordt. Ik hoor dat zelf meestal pas de zaterdag ervoor.
Zie ik een campagne van de Fiestserbond voorbij komen over licht en verlichting met als aanleiding zomertijd.
https://www.youtube.com/watch?v=ogi4sUmNE5Y

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1355
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo mar 26, 2023 15:09

Dat mensen de zomertijd niet altijd goed verteren is bekend, het kost vaak een hele tijd om je biologische klok weer gelijk te zetten. Ook in deze quiz werd de zomertijd lastig verteerd. Sterker nog 5 artiesten werden geheel niet herkend. Maar wat werd er gevraagd?

1 Eddie Cochran bracht het nummer Summertime Blues als eerste in 1958, in de tijd daarna dook het zo af en toe op in de hitlijsten, zoals in deze versie van de Amerikaanse rockband Blue Cheer uit 1968.
2 Bobby Goldsboro begon zijn carriere bij The Webs, een band die gevraagd werd als begeleidingsband van Roy Orbison. Fast forward een jaar of 8 en je komt uit bij de muziek die hij schreef voor een coca cola commercial, en daarna uitwerkte tot volwaardig nummer Hello Summertime.
3 Summertime is ook een slaapliedje uit de hitmusical Porgy And Bess. Wederom een nummer dat in vele versies werd opgenomen door grote en midner grote namen. We hoorden hier de versie van Brainbox.
4 Rondom Summertime Magic was het gerucht dat het de eerste single zou zijn van zijn vierde album. Het nummer belandde echter niet eens op dit album en werd alleen als aparte ep uitgebracht.
5 Een nakomertje voor het eigenlijk al geheel opgenomen album Homebase van Dj Jazzy Jeff & The Fresh Prince. Summertime werd vrijwel geheel geschreven op het vliegveld terug naar huis na de studiotijd die besteed was aan het album.
6 We hadden het al over Porgy And Bess, wat overigens vaak als musical omschreven wordt, maar een sterk theatergevoel had. Welnu ook Ella Fitzgerald nam dit nummer op en bestormde er de hitlijstne mee, zowel solo als met Louis Armstrong.
7 Tony Visconti werkte veel samen met David Bowie, maar ook met vele andere grote namen. Minder bekend is zijn eenmalige project met zijn toenmalige vrouw Mary Hopkins. Onder de naam Hobby Horse brachten ze het amper twee minuten durende Summertime Summertime uit, met vooral in Duitsland en Nederland succes.
8 Dat de zomertijd niet alleen maar feest is, ja zelfs tot depressitiviteit kan leiden kom tnaar voren in Summertime Sadness van Lana Del Rey.
9 In The Summertime is natuurlijk vooral bekend van Mungo Jerry. Het door Ray Dorset geschreven nummer werd nog eens extra door de reggae molen gehaald en bewerkt door Shaggy samen met Rayvon.
10 All the way from Noord-Rhodesië, het tegenwoordige Zambia, maar na een sponsordeal opererend vanuit België, brachten The Shake Spears het nummer Summertime. Oorsponkelijk al een hit 1966, werd het ook bij de rëunie van de band in 1978 weer een hit.
11 Een rustiger, meer dromerig nummer van de Simple Minds dan, Someone Somewhere In Summertime. Het platenkopende publiek moest duidelijk wennen aan deze andere stijl. Ondanks goede recensies van de single, scoorde het toch een stukje minder dan de voorgaande wat uitgelatener singles als promised you a miracle.
12 En we eindigen de quiz waar we hem begonnen bij Eddie Cochran's Summertime Blues, maar nu in een luidere, agressievere variant, zoals gespeeld door The Who.

Vier inzenders dit keer. Een vierde plaats is er voor Glenn & Mamdeiros met 10 punten, de derde plaats met 13 punten is voor Karen & The Shark, 1 puntje achter @ankedesign die met 14 punten tweede wordt. Maar de onbetwiste winnaar met 18 punten zijn de Zusjes & Mama.

Volgende week is het een nationale feestdag in Turkmenistan onder de naam A Drop Of Water Is A Grain Of Gold wordt stilgestaan bij het belang van water. Ook in de popmuziek komt water in vele verschijningsvormen regelmat voor. Bijvoorbeeld in de vorm van de 12 liedjes in de quiz.

Plaats reactie