Popquiz

In het bargedeelte mag je berichten plaatsen die niet direct met schaken te maken hebben.

Moderator: Arnold

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1392
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo jul 16, 2023 15:21

Dit was een pittige quiz. Jerry & Emily zijn niet de best bijblijvende namen uit de popgeschiedenis lijkt het. Maar wat was er dan te horen en zien?

1 The Chainsmokers werken regelmatig samen met hun favoriete mens Emily Warren, zo ook op dit Side Effects. Een nummer over het vinden van schoonheid in kleine dingen.
2 Next To Me was het nummer waarme Emeli Sande internationaal doorbrak, nadat ze in haar thuisland Schotland en de rest van het Verenigd Koninkrijk al eerder successen had behaald.
3 Droef, eenzaam, kwetsbaar woorden om te omschrijven wat Emilia voelt, liefdesverdriet kortom in haar Big Big World
4 Een geheel ander genre dan, dat we niet te vaak tegenkomen op de luiezondagochtend Duitse schlager. Maar in 1975 wisten Emily & Tom ook in Nederland goed te scoren met Ach, Heinrich (Heute Abend Gehn Wir Zu Kaminski Auf Den Ball). Het was ook direct hun enige hit in Nedlerland.
5 Marie Christine Mareels is beter bekend onder haar artiestennaam Emly Starr. Onder deze naam nam de artieste onder andere namens België deel aan het Eurovisie Songfestival. Al voor die tijd wist ze de hitparades te bereiken, onder andere met dit No No Sheriff.
6 Jerry Arntz is ook al bekender onder zijn artiestennaam Jerry Arendo. In Nederland geboren verhuisde hij al op 2-jarige leeftijd naar Australië, waar hij onder andere optrad met de bee-gees. In Nederland is dit Renate, dat zijn vrouw bezingt, zijn enige hit gebleven.
7 Horend bij de film Jamboree, is het nummer Great Balls Of Fire veel iconischer gebleken dan de film. Jerry Lee Lewis wist er alleen al in de VS binnen 10 dagen 1 miljoen singles van te verkopen.
8 Jerry Ropero is een van die mensen die uit een nogal muzikale familie komt. Zo had zijn vader een wereldwijde hit met het nummer Taka Taka Ta uitgebracht onder de artiestennaam Paco Paco. Ook zijn opa was een groot jazzmusicus en zijn broer produceert veel van de grote Spaanse artiesten. Ook zelf wist hij de hitlijsten te beklimmen met The Storm dat hij samen met Cozi maakte.
9 Dutronic schreef het nummer Et Moi, Et Moi, Et Moi. Dit was voor Mungo Jerry de aanleiding voor hun hitsingle Alright, Alright, Alright.
10 De film Breakin' ging geheel over breakdance. Op de soundtrack vinden we onder andere dit Breakin', There's No Stopping Us van het duo Ollie & Jerry. Grappig is dat we in de clip in de achtergrond op een gegeven moment ook Jean Claude van Damme kunnen zien dansen.
11 Don't Call Us, We'll Call You was wat Sugarloaf, met frontman Jerry Corbetta, vaak te horen kregen van CBS toen ze nog niet bekend waren. Na hun doorbraak gebruikten ze deze zelfde zin richting CBS die hen toen ineens graag opnam op hun label. Uiteindelijk leidde het dus zelfs tot deze fijne hit.
12 Franke Valli's Can't Take My Eyes Of Of You is door velen gecovered, gemixt, gebruikt en zo veel meer. In 2019 wist Suf Mesa samen met Emilee het nummer weer onder de aandacht te brengen met hun dansbare versie onder de titel ILY.

De uitslag dan, zoals al gemeld hij werd moeilijk bevonden:
1. John en Emma met 8 punten!
2. Jerry Medeiros (Want Glenn waagt hier zijn goede naam niet aan)) met 7 punten
Ook op 2. Karen & The Shark met dus ook 7 punten
4. @ankedesign vanuit de auto met 4 punten

Volgende week is het Yada Yada Yada dag. Een dag over onzin en geheel en al niet logische uitspraken. Welnu dat komen we ook in de popmuziek volop tegen. 12 nummers met onbegrijpelijke teksten of teksten over onzin. Speel hier mee.

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1392
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo jul 23, 2023 15:07

Voor hen die denken wat een onzin zo'n popquiz op een schaakforum.. klopt helemaal. Tegelijkertijd zien we ook genoeg onzinnige zetten in het schaken, wie daar een quiz van wil maken, ga je gang!

Voor nu houden we het dus bij onzinnige teksten en wat kwam er zoal langs dan? Welnu de antwoorden:

1 De regen in de brand steken, alleen de titel al.. poetische spelerij uiteraard, maar toch eigenlijk onzin, Adele.. Set fire to the rain.
2 En wat is yada yada yada eigenlijk goed omschreven door Armin van Buuren met zijn Blah Blah Blah
3 Maar het zijn echt niet alleen hedendaagse artiesten die onzinnige dingen zeggen. Ook The Beatles konden er wat van.. I Am The Walrus klinkt al bizar.. maar dan in de tekst: I am the egg man, they are the egg men, I am the walrus, goo goo g’joob
4 """In the time of chimpanzees I was a monkey
Butane in my veins and I'm out to cut the junkie
With the plastic eyeballs, spray-paint the vegetables
Dog food stalls with the beefcake pantyhose"" en dat is dan nog slechts het begin van het nummer Loser van Beck.. need I say more?"
5 Ook de black eyed peas kunnen er wat van.. wat te denk van "Beats so big I’m stepping on leprechauns." Want dat zingen ze in hun nummer Boom Boom Pow.
6 "En als je dan Blof en de Counting Crows samen zet dan weet je al helemaal niet meer waar te beginnen, maar goed om een voorbeeld te geven ""Well, hop on my choo-choo
I'll be your engine driver in a bunny suit
If you dress me up in pink and white"""
7 Typisch een nummer over iemand die besluiteloos is (toch best vervelend voor een politicus, wat een Tubthumper is).. hij wordt neergeslagen, staat op, wordt weer neergeslagen en kan ook niet kiezen tussen alle alcoholische verleidingen. Chumbawamba heeft het maar druk met al dat Tubthumping.
8 "Als er iets voorspelbaar is en niet voor je uit rent dan zijn het wel de seizoenen. En toch is het voor Donna Summer compleet anders als ze in Mac Arthur Park is.. Spring was never waiting for us, dear
It ran one step ahead . Overigens smelt het park later nog in het donker..."
9 "Slow Hands omschrijft de lust en het remmen daarvan.. maar om het romantisch te maken vergelijkt Niall Horan dat dan met zweet Slow hands
Like sweat dripping down our dirty laundry"
10 Oasis weet wel wat overdrijven is, zo ook in Champagne Supernova, maar dan toch.. Slowly walking down the hall, faster than a cannonball... oh ze bedoelen een kanonskogel die nog niet afgeschoten is?
11 Weer een voorbeeld van nog wat meer vervlogen tijden.. In A Whiter Shade Of Pale weet Procol Harum te komen tot het volgende proza, wat mij toch doet twijfelen aan de hoeveelheid drugs die hieraan vooraf ging: “One of sixteen vestal virgins who were leaving for the coast, and although my eyes were open wide, they might have just as well been closed…”
12 "Tot slot een nummer dat zo groot is dat je bijna vergeet dat de teksten onbegrijpelijk zijn bij tijd en wijle.. Wat moeten we toch met die scaramouche? I see a little silhouetto of a man, Scaramouch, Scaramouch, will you do the Fandango! . Ok als je terug kijkt dan is die Scaramouch een figuur uit de comedia del'Arte maar wisten jullie dat? En dan nog wat moet die in één nummer met Beëlzebub? Die dan ook nog eens een duivel apart gehouden heeft, blijft toch allemaal bijzonder."

Zes inzendingen dit keer en het was close.
De zesde plaats, met een toch al respectabele 19,5 punten (van de maximale 24 punten) gaat naar John & Emma. Een gedeelde 4e en 5de plaats is er voor Karen & The Shark, @Ankedesign. Dat is dan weer slechts een half puntje achter het brons dat met 20,5 punten naar Glenn Madeiros gaat. Nog een half puntje meer, 21 dus voor Ron Medeiros, het bijbehorende zilver komt hem toe. Voor het goud waren 22 punten nodig, dit gaat naar Zusjes + Mama.

Volgende week is het de door de VN uitgeroepen internationale dag van de vriendschap. Uiteraard komen vrienden ook regelmatig voor in de muziek, het wordt vaak gemaakt met vrienden, over vrienden, maar betekent soms ook het einde van een vriendschap. Hoe dan ook volgende week 12 nummers over vrienden in de quiz.


Edit: uitslag gecorrigeerd na nakijkfoutje

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1392
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo jul 30, 2023 20:02

En daar zijn ze dan weer, de vriendelijke antwoorden.

1 Na het uiteenvallen van Adam And The Ants ging Adam solo verder als Adam Ant, ook solo was hij succesvol onder andere met de titeltrack van zijn eerste solo-album Friend Or Foe.
2 Het monster onder je bed bestaat echt en de stem van dat monster is de stem van Billie Eilish. Althans zij zingt dan toch in haar nummer Bury A Friend vanuit het perspectief van het monster.
3 Geschreven door Burt Bacharach en Carole Bayer Sager, in eerste instantie opgenomen door Rod Stewart, werd That's What Friends Are For toch vooral bekend in de versie van Dionne & Friends, uitgebracht als single waarvan de opbrengst naar aidsonderzoek ging. Dionne & Friends was dan ook niet zomaar een gezelschap we hebben het hier over Dionne Warwick met Elton John, Gladys Knight en Stevie Wonder.
4 Een van de eerste hits die een zangeres en rappers combineerde was Friends van Jody Watley met Eric B. & Rakim.
5 In een R&B klassieker bezing Kelly Price hoe haar liefde gestolen werd door haar beste vriend, Friend Of Mine werd later ook nog geremixed door R. Kelly.
6 De eerste solo-hit van Kenny Loggins is dat alleen maar omdat Stevie Nicks met wie het feitelijk een duet is, niet genoemd wordt op de hoes. Whenever I Call You "Friend" werd voor TopPop in Nederland niet opgenomen met Stevie Nicks, die niet overkwam maar met stand-in Kimm Hekker.
7 Voor haar derde studio-album Musci Box ging Mariah Carey meer op zoek naar een poppy geluid, wat weg bij het meer gospel en r&b geluid van eerdere albums. De outlier op het album, met meer gospel-gevoel werd toch ook als single uitgebracht en Anytime You Need A Friend behaalde grote successen.
8 Een vriendschap waarin de ander eigenlijk meer wil dan een gewone vriendschap dat is het thema in het nummer Friends van de Amerikaanse DJ Marshmello en de Britse zangeres Anne-Marie, die hiervoor ook uit eigen ervaring putte.
9 Alweer de 30e single van Queen en het was zeker nog niet de laatste. Een nummer dat ze ook graaf live speelden Friends Will Be Friends.
10 De basis voor Waiting On A Friend werd door de Rolling Stones al geschreven in 1972, toch nog met Mick Taylor. Er waren echter nog geen teksten. Pas jaren later, in 1981 zou het nummer uitkomen, met de uiteindelijk door Mick Jagger geschreven teksten over vriendschap binnen de band.
11 Het Britse productieduo Snakehips schreef de beats voor All My Friends en dachten hierbij aan Tinashee en Chance The Rapper als artiesten, zonder echt te geloven dat dat zou lukken. Toch vroegen ze of er interesse was om deel te nemen en al snel was het nummer er. Zonder dat ze ooit echt allen tegelijkertijd in de studio waren was er een nummer over de mindere kanten van veel uitgaan en matige clubavonden.
12 Pas vele jaren nadat het nummer een hit voor de Tubeway Army kwam Gary Numan met het verhaal achter Are "Friends" electric. Het is een nummer over een robot die als hoer werkt. Toch wel een bijzonder thema om al in de jaren '70 een grote hit mee te scoren.

Zes inzenders deze week, met een gedeelde 5e plaats met exact 50% van de punten (12 dus) voor Glen Medeiros en voor @Ankedesign. Een vierde plaats is er voor John en Emma met 14 punten. 15 punten dan voor de derde plaats voor Coen. Karen & The Shark weten met 16 punten het zilver te pakken. De zusjes winnen deze week met maar liefst 20.5 punten.

Volgende week is het Wriggle Your Toes day, je verzint het niet. Maar het gaat erom extra aandacht te geven aan je tenen, laat ze ademen in sandalen, dat soort werk. Hoe dan ook hier is het aanleiding voor een quiz waarin alle nummers ten minste één lichaamsdeel benoemen. En wees gerust we hebben hoofd, schouders, knie en teen niet opgenomen! Wat dan wel, luister snel en speel mee!

Gebruikersavatar
Jacco
Berichten: 3254
Lid geworden op: do sep 07, 2006 15:02
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jacco » di aug 01, 2023 00:52

ik had het Goede Doel verwacht
https://www.youtube.com/watch?v=ogi4sUmNE5Y

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1392
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo aug 06, 2023 14:59

En hebben we de tenen wat ruimte gegeven vandaag? Hoe dan ook zijn er zes inzendingen deze week.

En wat hadden ze moeten invullen dan?

1 Als we het dan toch hebben over lichaamsdelen laten we dan maar meteen beginnen bij de penis. Short Dick Man van 20 Fingers met Gilette is een antwoord op de muziek met vrouwonvriendelijke teksten. Bedoeld om ophef te veroorzaken zoals ze zelf aangaven en ja dat is gelukt.
2 Blijven we nog even in de controverse hangen, want ook Alanis Morisette had haar controverse te pakken. In Hands Clean omschrijft ze een verboden sexuele relatie die ze had als 14-jarige met een veel oudere man.
3 Dan een nummer over de overgang van leven naar dood, geschreven door Mike Batt voor de animatiefilm Watership Down. Uitgevoerd door Art Garfunkel werden zowel het nummer als de film een groot succes.
4 Hadden we het al over de penis, welnu hier hebben we de Wet Ass Pussy oftewel WAP, een nummer waarin Cardi B. en Megan Thee Stallion omschrijven hoe zij willen dat mannen hen seksueel bevredigen. Uiteraard leverde ook dit de nodige controverse op bij het meer conservatieve gedeelte van de schrijvende pers.
5 Sex was ook de basis van de Cutting Crew hit (I Just) Died In Your Arms Tonight. Dit doodgaan is een verwijzing naar La Petite Mort een andere omschrijving van het orgasme. De basis voor deze tekst kwam dan ook een dergelijk moment naar voren.
6 Jonathan Joosten trad onder andere op als DJ Jonathan maar werd toch het bekendst als The Happy Groover met zijn When I Snap My Fingers, een nummer dat mede tot hit werd gemaakt doordat het gebruikt werd in een commercial voor Dommelsch.
7 Gaan we even terug naar de 80's, waar Lisa Lisa And Cult Jam een hit hebben met Head To Toe. Deze New Yorkse act bracht hip-hop en R&B samen en dat bleek een krachtig recept.
8 Lips Are Movin van Meghan Trainor gaat vooral over haar ruzie met haar platenlabel. Maar het zal ook bijblijven als het eerste nummer waarvan de video geheel gemaakt is door social-media influencers.
9 Fat Botommed Girls van Queen deelde zijn single met Bicycle Race. De dubbele A kant werkte extra goed omdat in beide nummers ook naar elkaar verwezen wordt. Zo zingt Freddy Mercury aan het einde van Fat Bottomed Girls "Get On Your Bikes And Ride"
10 Dat populaire cultuur elkaar beïnvloedt is natuurlijk algemeen bekend. Zo werkte het ook bij het nummer Skin van Rag'N Bone Man, de inspiratie daarvoor kwam van een scene met Jon Snow en Ygritte in Game Of Thrones.
11 Je nummer zal door de pers maar vergeleken worden met het beste werk van de Rolling Stones, dat is wat Cash Box schreef over Hot Legs van Rod Stewart. Het nummer liet volgens Record World dan weer zien dat zowel de stem als het gevoel voor humor van Rod nog intact zijn.
12 Een remake van Wyclef Jean's nummer Dance Like This, met Shakira dit keer, Hips Don't Lie. Het nummer gaat over de manier waarop Shakira bepaalt of een nummer klaar is om op de markt gebracht te worden, als je er automatisch van gaat bewegen en dansen, dan is het goed.

En wat wisten de inzenders dan?
Op de zesde plaats weet @ankedesign 10.5 punt te scoren. Karen & The Shark gaan al over de 50% heen, met hun 12.5 punten worden ze 5e. De 4e plaats dan is voor Coen met al 14,5 punten. Voor het brons waren 17,5 punten voldoende voor John & Emma. Met 19 punten pakken Glen & Mamadeiros het zilver. Het goud gaat naar de Zusjes die 20,5 punten bij elkaar wisten te sprokkelen.

Volgende week is het de dag van de linkshandigen. Nu weten we allemaal dat linkshandigen extra creatief zijn. Maar kunnen ze ook een beetje zingen en musiceren? Welnu het kwaliteitsoordeel laat ik aan jullie maar in deze quiz 12 linkshandigen.

Gebruikersavatar
Jacco
Berichten: 3254
Lid geworden op: do sep 07, 2006 15:02
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jacco » ma aug 07, 2023 22:21

Enge film die Watership Down, niet echt een jeugdfilm, het nummer 3 van Art Garfunkel heet uiteraard Bright Eyes.
https://www.youtube.com/watch?v=ogi4sUmNE5Y

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1392
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » ma aug 07, 2023 22:39

Helemaal gelijk Jacco, dat was vergeten in de antwoorden, dank voor de aanvulling.

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1392
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo aug 13, 2023 15:09

Links is gewoon het andere rechts. Maar er zijn toch wel zeer goede artiesten linkshandig. Welke 12 lieten we langskomen?

1 Het boek Absolute Beginners van Colin MacInnes werd verfilmd, de film met dezelfde naam werd geen groot succes, maar de titelsong, met wederom dezelfde naam werd dat wel. David Bowie schreef het op verzoek van regisseur Julien Temple, op voorwaarde dat hij ook een rol mocht spelen in de film.
2 Een nummer waarin heel veel verschillende dingen aangehaald worden die om hem heen gebeurden, maar vooral een nummer om te laten weten dat hij terug is om de wereld te redden, Without Me van Eminem.
3 Chrissie Hynde van The Pretenders werd als eerste gevraagd om Candy op te nemen met Iggy Pop, maar dat kwam niet van de grond, vervolgens werd het opgenomen met Katy Pearson van de B-52's. Het werd voor Iggy Pop zijn grootste pop-succes.
4 I Love Rock'N'Roll is een nummer The Arrows, dat voor hen geen groot succes werd, maar we vooral de covers kennen, van Britney Spears, maar toch vooral deze versie van Joan Jett And The Blackhearts
5 "Well, girls are often just flip-floppy. They say something and they mean something else. So what do you mean? I don't really know, that's why I'm asking." Aldus Justin Bieber als verklaring voor zijn What Do You Mean? Een nummer waarvan hij later aangaf dat het ging over Selena Gomez.
6 I Wanna Ride On Your Disco-stick. Een pick-up line die naar verluidt echt gebruikt is door Lady Gaga in een New Yorkse nachtclub. De lijn bracht haar de volgende dag in ieder geval de inspiratie om in weinig tijd het nummer LoveGame te schrijven, met de quote als belangrijk onderdeel van de tekst. Ook visueel bracht het haar een gimmick, de disco-stick is vaak onderdeel van haar show.
7 Miley Cyrus bracht dit jaar alweer haar achtste album uit en als eerste single daarvan was er Flowers, een nummer dat direct records brak, zo was het het eerste nummer ooit dat op spotiy binnen 112 dagen 1 miljard streams behaalde.
8 Een positief nummer met een goede vibe, aldus de recensenten, maar ook niet zijn beste werk, Hoe dan ook, van de meer negatieve kanten trok het single-kopende deel van de bevolking zich niet te veel aan en met Hope Of Deliverance wist Paul McCartney weer een plaatje te veroveren in de hitlijsten.
9 Dianne & Annita waren ook in de jaren '60 al niet het bekendste duo, maar zij waren de eerste die A Groovey Kind Of Love opnamen. Het nummer werd later meerdere malen gecovered. Het nummer gaat uit van een klassiek muziekstuk van Muzzio Clementi, waar een tekst bij is geschreven. Vooral Phil Collins wist met A Groovy Kind Of Love de hitlijsten te bereiken.
10 Een nummer over een vrouw die op het randje leeft van waanzin, maar mede daardoor ook een aantrekkingskracht heeft. Een nummer dat door de Puerto Ricaan Ricky Martin de hitlijsten in gezongen werd Livin' La Vida Loca.
11 Kiss From A Rose kwam twee jaar op rij als track uit bij een film. Eerst in 1994 bij The Neverending Story III, in 1995 volgde Batman Forever. Met name die laatste film lijkt een bijdrage te hebben geleverd aan de populariteit en bekendheid van dit nummer van Seal.
12 Nog een nummer waarvan de melodie gebaseerd is op een klassiek stuk, in dit geval die van de Romance uit de suite Luitenant Kizje van de Russische componist Sergej Prokofjev. In Russians, een van Sting zijn politiek gemotiveerde nummers, waarin hij de hoop uitspreekt dat ook de Russen van hun kinderen houden, want dan is er hoop.

Vijf inzendingen vandaag. De quiz was vandaag goed te doen, zo blijkt. Voor de vijfde plaats waren er al 20,5 punten nodig, zoals behaald door Karen & The Shark. Een gedeelde derde plaats was met 22,5 punten voor Coen en voor John en Emma. Een tweede plaats voor de Zusjes met 23 punten en de perfecte score van 24 punten was voor Glenn & Mamadeiros voldoende voor de winst.

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1392
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo aug 13, 2023 15:18

Volgende week is het National Radio Day, daarom nu 12 liedjes over dit medium dat ondanks vele doodsaanzeggingen nog steeds bestaat en springlevend is.

Speel mee en laat weten hoe levend de radio voor jullie is.
https://jaapkamminga.wixsite.com/my-sit ... -radio-day

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1392
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo aug 20, 2023 15:07

Terwijl Lowlands bezig is, een van de manieren om nieuwe muziek te leren kennen, hebben wij het over die oudere manier die zich niet tot 1 weekend per jaar beperkt, de radio.

Wat kwam er langs?
1 Hoe anders kunnen we deze dag van de radio aftrappen dan met het nummer Radio waarin Beyoncé haar liefde beschrijft voor de liedjes die ze in haar jeugd op de radio hoorde.
2 Een nummer dat The Corrs al een tijdje op de plank hadden liggen, maar waarvan ze de arrangementen maar steeds net niet helemaal goed kregen. Radio speelden ze uiteindelijk voor het eerst tijdens hun MTV Unplugged optreden in 1999. Later zouden ze het ook nog opnemen in een versie met synths.
3 Een Nederlandse groep die in Japan een platina behaald met een single over de radio dat is in het kort het verhaal van Radio van de Dolly Dots, dat natuurlijk niet alleen in Japan een hit was.
4 Even terug naar de zomer van 2017, de zomer waarin we allemaal werden opgeroepen om de radio wat harder te zetten door Enrique Iglesias met Descemer Bueno, Zion en Leenox in het nummer Súbeme La Radio.
5 Er waren eens twee bands met dezelfde bandleden Moan en Long Tall Ernie And The Shakers. Maar toen deze laatste een behoorlijke hit hadden met Turn Your Radio On belosten de bandleden om Moan op te heffen.
6 Over elitair gewouwel en de barrieres die dat opwerpt, want waarom zou zij niet gewoon popmuziek mogen maken als ze dat wil. Al is die muziek op de radio eigenlijk Shit On The Radio (Remember The Days), dat nu vraagt Nelly Furtado zich af.
7 Ook in 1984 stond de populariteit van de radio al onde druk. Toen vooral van de TV. Daarover schreef Roger Taylor het nummer Radio Ga Ga, in eerste instantie voor een solo-alubum. Maar het nummer werd door de band opgepikt en dus uiteindelijk een hit van Queen.
8 Een synthpop-melodietje dat voortkomt uit het proberen om Axel F. te spelen, maar dat niet redden. Op die manier kwam deze melodielijn van het nummer Radio van Robbie (Williams) tot stand.
9 Een klacht die nog steeds veel gehoord wordt over radio, maar al heel oud is, die dj's spelen steeds weer dezelfde beperkte hoeveelheid plaatjes. Dat is de basis van On My Radio van de britse ska-band The Selecter.
10 De laatste hit van Slade was dit Radio Wall Of Sound ,waarop ze nog een keer terugkeren naar hun stompende jaren '70 geluid, maar wel aangevuld met onder andere een dj om het moderner te laten klinken.
11 Supersister was een nederlandse progrock band die in de jaren '70 vooral furore maakte, maar ook in het huidige millenium nog een korte reunie-tour deed, totdat bandlid, fluitist Sacha van Geest overleed. Een van hun hits was dit Radio
12 Een tijd waarin een muzikant vlucht naar het buiteland om de fiscus te slim af te zijn en onder de radar blijft, het overkwam Tom Robinson. Hij schreef samen met Peter Gabriel daarover het nummer Listen To The Radio (Atmospherics).

Vijf inzendingen deze week. De vijfde plaats met precies 50% van alle punten (12) is voor John en Emma. @ankedesign weet met 15 punten de 4e plaats te behalen. Met 16 punten zijn het Glen & Mamadeiros die de 3e plaats pakken. Met 18 punten scoren Karen & The Shark hoge ogen, voldoende voor de 2e plaats, maar net 1 puntje te kort om de zusjes van weer een overwinning te houden.

Volgende week is het lottery day, en nu is die loterij natuurlijk ook maar een spelletje. Dus tijd om stil te staan bij het spel in de muziek. Zoals jullie gewend zijn van dit spelletje doen we dat met 12 al dan niet geod gespeelde liedjes. Speel nu mee.

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1392
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo aug 27, 2023 15:05

Terwijl Jacco zijn uiterste best doet het forum verder op te schonen breiden wij dit draadje rustig verder uit.

Want we mogen weer bijna beginnen met het spelletje dat ons bindt. Als er echter iets uit de popmuziek geleerd kan worden dan is het wel dat dat spel zeker niet altijd bindt. Wat hoorden we dan zoals voorbij komen?

1 Oorspronkelijk werd het nummer A Bit Of Myself genoemd, maar toen het uitkwam was het onder de naam die we nu allemaal kennen The Name Of The Game van Abba.
2 Een nadeel van boybands? Nou de puberteit. Huh, wat?? Nou Nick Carter kon niet meedoen met de opnames van Quit Playing Games (With My Heart) van de backstreet boys door de puberteit (lees de baard in de keel). De andere jongens van de Backstreet Boys namen het nummer in twee dagen op in Zweden.
3 Bobby Brown werd dan misschien wel het meest bekend als meneer Houston, een rol waarin hij beschuldigt werd van ontrouw, misbruik en meer van dat soort fraais. Maar hij was ook een van de mensen die de New Jack Swing vorm gaf met New Edition en daarna solo ging met enig succes zoals met dit Two Can Play That Game.
4 My Favourite Game klinkt positief, maar feitelijk gaat het nummer van The Cardigans over een stuk lopende relatie en de manier waarop je de ander probeert te beschermen tegen jezelf.
5 A Simple Game was voor de Moody Blues slechts een b-kantje van een single. The Four Tops pakten het nummer op en brachten hun cover in 1971 uit, waarbij ze de oorspronkelijke symfonische track hadden omgebogen naar een soulnummer.
6 Een protestnummer dan dat zicht uitspreekt tegen verschillende vormen van haat. En weer een cover, want oorspronkelijk was Games People Play een nummer van singer-songwriter Joe South, maar we hoorden hier de reggae-versie van Inner Circle.
7 Gebaseerd op een gedicht dat Jewel als 16-jarige schreef is Foolish Games een nummer over de frustratie als de ander niet dezelfde intense hoeveelheid liefde voelt.
8 John Lennon bracht het nummer Mind Games uit, geïnspireerd door het boek Mind Games; The Guide To Inner Space van Robert Masters en Jean Houston. Toch kwam de titel van het nummer pas later, de oorspronkelijke titel laat zien hoe hippie-geinspireerd John destijds was Make Love Not War.
9 Wat is een quiz over spelletjes zonder Wicked Game? Para For Cuva bracht een electronische versie met zang van Anna Nacklab van deze Chris Isaak klassieker. Let op, de Para For Cuva versie speelt wel nog meer spelletjes, want het zijn nu Wicked Games.
10 The Game Of Love van Santana kende nogal wat verschillende mensen op de zang. Het begon met Gregg Alexander van The New Radicals. Na deze opname dacht men wellicht toch beter een vrouwelijke stem te kunnen gebruiken en werd het nummer opgenomen met Tina Turner. Toen Tina niet mee wilde werken aan een video voor het nummer werd Macy Gray benaderd. Over die versie was men toch niet helemaal tevreden en uiteindelijk was het de versie met Michelle Branch die op de wereld werd losgelaten als single.
11 Here's To Gambles Who Hold On To The Game opent het nummer Still In The Game van Steve Winwood die het nummer schreef samen met Wilbur Jennings. Alle instrumenten werde door Steve zelf ingespeeld.
12 Het Zwitserse Yello sluit de quiz deze week af met Vicious Games een nummer dat in 1985 de hitlijsten in kwam. Na die tijd bracht Yello het nummer nog een aantal keer op single uit, steeds in verschillende stijlen gemixt. Maar het commerciele succes van 1985 werd in Nederland niet meer bereikt.

Niet iedereen was al klaar om mee te spelen met dit spelletje. Deze week dan ook slechts een beperkt aantal inzendingen. Dank aan de meespelenden. Deze week niet meegedaan volgende week is er weer een kans!
Hoe scoorden de mensen dan? Welnu John en Emma wisten 12,5 punten een vierde plaats te bereiken. Karen & The Shark kwamen tot 16 punten en een derde plaats. Glenn & mamadeiros kwamen tot maar liefst 18,5 punten, goed voor een tweede plaats. De zusjes wisten nog meer en kwamen tot 21,5 punten en de 1e plaats.

Het is volgende week National Stephen day, kortom de hoogste tijd om 12 Stephens in het zonnetje te zetten. Let op dit gaat om Stephens die onder hun eigen naam werken, maar ook Stephens die onderdeel zijn van een groep of hun werk uitbrachten onder een artiestennaam. Maar goed, hoeveel Stephens herkennen jullie?

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1392
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo sep 03, 2023 15:29

Ik hoop dat alle Stephens zich speciaal voelen vandaag. Er is qua bekendheid zo te merken nog wel wat te verbeteren. Laten we dan ook maar beginnen met de antwoorden.

1 Uit 2014 een hit van Afrojack en de eerste hit van Wrabel, de artiestennaam van Stephen Wrabel. Het nummer: Ten Feet Tall.
2 In 2017 wist Someone To You van Banners ondanks het uitbrengen als single geen hit te worden. Dat veranderde in 2020 toen het op TikTok gebruikt werd. Nu is de echte naam van Banners Michael Joseph Nelson, maar hij werkt voor zijn muziek nauw samen met Stephen Kazmeniuk.
3 Een nummer uit de koken van Andrew Loyd Webben en Jim Steinman voor de musical Whistle Down The Wind. No Matter What werd echter vooral bekend in de versie van Boyzone, met in hun gelederen Stephen Gately.
4 Een stukje tropical house dan van Kygo samen met de Ierse rockband Kodaline. En binnen de band Kodaline treffen we Stephen Garrigan.
5 Stephen Fasano is beter bekend onder zijn artiestennaam The Magician, samen met Olly Alexander van Years And Years had hij een hit met dit Sunlight.
6 Een stukje industrial metal van Ministry, met in de oorspronkelijke line-up Stephen George. Maar we hebben een beetje vals gespeeld want ten tijde van dit Jesus Built My Hotrod zat hij al niet meer in de band. Wel een gastrol op dit nummer voor Gibby Haynes van de Butthole Surfers.
7 Een echte synthpop klassieker, Blue Monday van New Order met Stephen Morris in de gelederen. Een van die nummers die meerdere keren de hitlijsten gehaald heeft, maar dan toch wel vooral in de jaren '80.
8 Rihanna feat. Mikkey Ekko met Stay, een nummer over verleiding en het onmogelijk zijn om de ware liefde niet te volgen. Maar waar is de Stephen nu weer verstopt? Wel nu Mikkey Ekko is de artiestennaam van John Stephen Sudduth.
9 Dan Steven Sanchez met Until I Found You. Hij bracht het nummer, waarin hij zijn liefde voor zijn toenmalige vriending Georgia bezingt al in 2021 uit, met sterke steun op tiktok. In Nederland werd het toch pas een jaar later echt een hit in een remix met ook zang van singer-songwriter van Em Beihold.
10 Als je het hebt over iemand met een internationale achtergrond dan voldoet Stephen Simmonds wel. De man werd in Zweden geboren met een Zweedse moeder een Jamaicaanse vader. Hij groeide op in Zweden, de Verenigde Staten en Israel. Zijn eerste album Alone won vijf grammys. Maar toch brak hij in Nederland pas door met een nummer van zijn volgende album, het nummer, een duet met Lisa Nilsson luistert naar de naam Tears Never Dry.
11 Stephen Stills is toch wel een grote naam uit vervlogen tijden. Hij schreef onder andere dit Love The One You're With en scoorde er een hit mee. Het nummer werd vaak succesvol gecovered, onder andere door The Isley Brothers en Luther Vandross.
12 Kiss Me was de eerste single van Tin Tin, het sloeg niet echt aan. Later zou leadzanger Stephen Duffy het nummer ook solo uitbrengen als Stephen TinTin Duffy en dat was succesvoller. Het nummer werd later nogmaals een hit toen Robbie Williams het opnam.

Vierinzendendingen deze week.
De vierde plaats is voor John en Emma met een ruime 6 punten. De derde plaats gaat naar Karen & The Shark met 7,5 punten. Glenn & Mamdeiros kwamen tot 11.5 punten, maar de zusjes wisten tot 15.5 punten te komen.

Volgende week is het Knabenschiessen in Zwitserland. Een nationale feestdag gebaseerd op een schietsport-toernooi in Zürich. Dus wij gaan ook op zoek naar het letterlijke en figuurlijke schieten in de muziek in deze quiz.

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1392
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo sep 10, 2023 15:22

Het was prijs schieten vandaag. Net als in een schietkraam veel slecht afgestelde geweren en losse flodders. Maar hoe had men het meest effectief geschoten? Welnu dit zijn de antwoorden.

1 De film Last Action Hero was niet alleen Arnold Schwarzenegger film en in de jaren 90 dus direct een film met hoge bezoekersaantallen. Het was ook een flim met een behoorlijke soundtrack, daarop onder andere dit Big Gun van AC/DC.
2 Het werd genomineerd voor de Golden Raspberry Award voor Worst Original Song, dit nummer geschreven en geproduceerd door Prince. Uitgevoerd in zijn film Purple Rain. De dames van Apolonia 6 wisten ondanks deze nominatie behoorlijk in de hitlijsten terecht te komen met Sex Shooter.
3 Harris Glenn Mistead was een artiest, drag queen en acteur. Vaak onder de artiestennaam Divine. Onder die naam wist hij ook twee keer de Nederlandse Top 40 te bereiken, waaronder met dit Shoot You Shot uit 1982. In 1988 kwam Harris door hartfalen op 42-jarige leeftijd te overlijden.
4 Een roadtrip die George Ezra maakte met vrienden bezingt hij in zijn grootste hit to date Shotgun.
5 Voortgekomen uit Long Tall Ernie & The Shakers, straight out of Arnhem waren dit Hank The Knife And The Jets met Stan The Gunman.
6 Een nummer over een gebroken liefde van Kane dan, Shot Of A Gun was alweer hun 19e single, met massale steun van de radio werd dit een dikke nummer 1 hit voor de band.
7 Vanuit Wales kwam de band Racing Cars waarvan we inmiddels toch wel kunnen zeggen dat het een one-hit(je) wonder was. Dat hitje? Dat was dit They Shoot Horses Don't They, geïnspireerd door de gelijknamige film.
8 Van de gebroken liefde bij Kane naar een van de mogelijke redenen hiervoor. Ontrouw is het thema van Smoking Gun de grootste hit van Robert Cray, officieel overigens als The Robert Cray Band (beiden zijn goedgekeurd).
9 Hulpeloosheid, verdriet, vertwijfeling, allemaal gevoelens die komen kijken bij een gedwongen huwelijk. Over dit thema zong Roy C als in 1966 zijn Shotgun Wedding.
10 Sabina Brons werd vooral bekend onder haar artiestennaam Selena. Eind jaren '80 had ze een paar hits te pakken, waaronder dit Shotgun.
11 Time Bandits was een Nederlandse band die begin jaren '80 ook internationaal een aantal hitjes bij elkaar speelde. De zoektocht naar liefde, niet naar complicaties maar naar ongecompliceerd geluk, dat is het thema van dit I'm Only Shooting Love.
12 De eerste hit van Wham! mede tot stand gekomen doordat ze op het laatste moment konden invallen bij Top Of The Pops, toen een andere act zich terug trok. Het nummer gaat over een jongen die zijn vriend wil behoeden voor het aangaan van een te serieze relatie terwijl hij moet genieten van zijn jeugd.

Dat de schietkraam niet voor iedereen is werd ook duidelijk. Zij die inzonden wisten ook slechts beperkt punten te scoren. Zo waren er 7 punten voor Glenn Medeiros goed voor een derde plaats. Met 8 punten weet @ankedesign dan de tweede plaats te kapen. Maar dat alles op gepaste afstand van John en Emma die gezamenlijk toch 12 nette punten wisten te scoren en deze week daarmee de eer mee pakken.

17 september is de Dia De Melila, de dag van de verovering van deze autonome stad. Een verhaal dat op zich al lezenswaardig is, maar voor ons reden om 12 nummers in de quiz te werwerken met een andere stad in de titel. Speel deze week weer mee.

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1392
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo sep 17, 2023 15:04

Het einde van stedentrip is nabij. Of om met City To City te praten The Road Ahead Is Empty. Maar waar zijn we dan allemaal geweest, welnu..

1 Oorspronkelijk een reggaenummer van The Melodians, maar Rivers Of Babylon is toch vooral bekend geworden als disconummer in de uitvoering van Boney M.
2 Put Your Hands Up For Detroit en dan niet I Love That City zoals vaak onterecht gehoord wordt, maar Our Lovely City. Hoe dan ook bracht Fedde Le Grand het nummer eerst alleen uit in Nederland. Toen het succesvol bleek werd de single ook verder op het vaste land van Europa uitgebracht en vervolgens weer in het Verenigd Koninkrijk.
3 De Flower Pot Men wisten in de jaren 60 twee maal de top 40 in te komen. Met A Walk In The Sky kwamen ze tot plaats 6. Let's Go To San Francisco kwam "maar" tot plaats 24 maar zal, mede doordat het op meerdere verzamelalbums terecht kwam toch het nummer zijn dat meer mensen herkennen.
4 Al in 1987 brachten Freddie Mercury en Montserat Caballe het nummer Barcelona uit. Het nummer kende toen al enig succes, maar echt succesvol werd het pas toen het werd ingezet als nummer van de Olympische zomerspelen in 1992. Freddie zelf was toen al overleden en maakte dit succes dus niet meer mee.
5 Het Deense Infernal is een dance-popgroep die in Nederland nog steeds een one-hit wonder is. Hun From Paris To Berlin is een nummer over die verlangt naar zijn liefde, dansen in verschillende steden blijft hij aan haar denken en hij hoopt haar nog een keer te zien.
6 Aaltje de Vries schreef het nummer Rio. Wij kennen Aaltje wellicht al beter als Alice May, inderdaad de helft van het duo Maywood.
7 One Night in Bangkok beschrijft het nachtleven in Bangkok, maar ook de plaats van een schaaktoernooi. Het door Murray Head gezongen nummer is dan ook afkomstig uit de Tim Rice musical Chess.
8 De Canadese Patsy Galant heeft in eigen land al heel wat hits, maar bij ons nog alleen dit From New York To L.A. waarin ze een roadtrip beschrijft. Ze heeft geen tijd voor een vriendje, maar gaat wel bijna ten onder aan drank en drugs.
9 Dagelijkse problemen van mensen afzette tegen de problemen van daklozen is wat er gebeurt in Streets Of London. Ralph McTell schreef het numemer op basis van ervaringen vooral in Parijs. Toen hij merkte dat hij toch meer zong over Londen paste hij het nummer aan.
10 De Swedish House Maffia dan samen met Tinnie Tempeh vliegen ze van Miami 2 Ibiza. In een nummer dat bol staat van de afkortingen omschrijven ze een stukje jet-set leven.
11 Een synthpop-nummer dat uitgroeide tot een bombastische klassieker over een korte liefdesaffaire in Wenen. Vienna van Ultravox ontstond vooral als muziek, geïspireerd door de romantische componisten. Toen Midge Ure de teksten aan het schrijven was, was hij niet overal even sterk van overtuigd. Dit leidde tot de uitspraak "This means nothing to me", die uiteindelijk ook in het nummer terecht kwam.
12 Uit Liverpool komen The Wombats, deze indie-band omschreef het leven als artiest on the road en het terugverlangen naar toen dingen nog simpel waren in hun nummer Tokyo (Vampires & Wolves). Het is tot op heden de laatste hit van The Wombats in Nederland, die wel eerder ook al de lijsten bestormden met Let's Dance To Joy Division.

Als we dan kijken naar de inzendingen dan valt op dat de kennis van Amerikaanse steden toch tegenvalt. Detroit wisten veel mensen nog wel. Maar New York, La en San Fransisco waren toch lastig. Dat leidt er uiteindelijk toe dat het rondje om de wereld gemaakt is door 6 inzenders.
@ankedesign vanuit de auto wist 9 punten te behalen.
Karen & The Shark kwamen tot 11,5 punten.
John en Emma wisten 12 punten te scoren.
Zowel Mama & De Zusjes als RonMedeiros kwamen tot 16 punten.
Glenn & Mamadeiros kwamen zelfs tot 17 punten en lopen deze week weg met de eer.

In Togo wordt op 24 september de mislukte aanval op Lomé herdacht. In 1986 werd hier een coupe voorkomen. Het is voor ons een mooie aanleiding om het te gaan hebben over falen en mislukken. Een thema dat ook voldoende bezongen is. Bijvoorbeeld in de 12 nummers van de quiz van deze week. Maar het begint allemaal al met een faalmomentje en staat nog niet helemaal klaar. Denk gerust alvast na over wat je verwacht dat langs komt. Dan komt de nieuwe quiz binnenkort op het forum.

Gebruikersavatar
Jaap
Berichten: 1392
Lid geworden op: do jan 11, 2007 22:16
Locatie: Utrecht

Re: Popquiz

Bericht door Jaap » zo sep 17, 2023 15:41

Kijk falen ook hersteld worden. Daarom voor iedereen die zin heeft om te luisteren en wellicht zelfs een keer mee te spelen hierbij de quiz voor de komende week:
https://jaapkamminga.wixsite.com/my-sit ... -lom%C3%A9

Plaats reactie