Pagina 1 van 1

uit de oude doos

Geplaatst: wo mar 25, 2020 23:38
door Jacco
In september 1985 ben ik proeflid geworden bij SV Middelburg. Dat beviel en de club besloot mij zelfs als KNSB-lid aan te melden per maart 1986.
Hierdoor komt het dat ik in het bezit ben (hierna was: want hij gaat naar het oud papier) van Zeeland Schaakt uit maart 1986, het blad van de ZSB.
Op de voorpagina kom ik een bekende tegen: bij het PKJZ A jeugd is als 6e geëindigd met 4 punten en 28 wp J. de Kraker.

Re: uit de oude doos

Geplaatst: do mar 26, 2020 10:19
door Kees
Dat moet de opa zijn geweest van Johnny de Kraker... Jan de Kraker...

Re: uit de oude doos

Geplaatst: vr mar 27, 2020 21:59
door Jacco
De dochter van Johnny heeft een nogal Zeeuwse voornaam, de kat van nog in Zeeland wonende familie heeft dezelfde naam.
Ze was erg verbaasd toen ik na een familiefeestje in Middelburg haar op het HZ-toernooi in Vlissingen aansprak dat ik gehoord had dat ze een kikker had gevangen en opgegeten.
Ze ontkende.

Re: uit de oude doos

Geplaatst: za mar 28, 2020 00:39
door Geurt
Lena toch?

Re: uit de oude doos

Geplaatst: za mar 28, 2020 10:41
door JosH
Ongetwijfeld vernoemd naar Nehelennia:

Nehelennia heeft een eeuw of wat geleden alweer van zich doen spreken en de gemoederen bezig gehouden. In het jaar 1647 werden na een stormvloed bij Domburg op het strand brokken steen zichtbaar. Dit bleken altaar stenen uit de Romeinse tijd te zijn. Zo’n driehonderd jaar later in 1970 en 1971 wist ze op gelijke wijze de aandacht op zich te vestigen: het water bij Colijnsplaat gaf toen aan haar gewijde heiligdommen prijs. Het waren kooplieden die voor hun afvaart naar Brittania (Engeland) haar tempel bezochten om haar gunstig te stemmen. Ze zegden haar toe een altaarsteen voor haar te laten maken als dank voor een veilige overtocht en een veilig thuiskomen.

Re: uit de oude doos

Geplaatst: zo mar 29, 2020 21:50
door Jacco
Het Zeeuwse museum ligt vol met die dingen, onder een blokuur Latijn ooit naartoe geweest. Het grappigste was, was dat de leraar het na een half uur wel welletjes vond en er vandoor ging. Hierop hebben enige klasgenoten een krantenadvertentie geplaatst. (In de binnenstad van Middelburg lag toen alles dicht bij elkaar.)
De school heet tegenwoordig Nehalennia.

Re: uit de oude doos

Geplaatst: wo apr 01, 2020 15:50
door Kees
Mooie cirkel! Ik had een tante Lena. Ze was getrouwd met ome Eef, de oudste broer van mijn moeder. Ik vrees dat dit klassieke verhaal hen totaal onbekend was... Ome Eef was mijn moeders lievelingsbroer, en dat wil wat zeggen, want ze had zeven broers. We gingen er regelmatig op visite. Vaak op zondag. Dan zat ik de hele middag aan het raam gekluisterd van hun jaren '50 flatje, want tante Lena en ome Eef woonden op vier hoog in de Vesuviuslaan, met vrij uitzicht op het Fortuna-veld. Hier speelde de legendarische 'betaald' voetbalclub Fortuna Vlaardingen. Helaas werd het middengedeelte van het veld aan het zicht onttrokken door de hoofdtribune, maar je kon wel beide doelen zien en dus het scoreverloop bijhouden. Zodra ik er de leeftijd voor had ben ik pupil geworden bij Fortuna Vlaardingen, destijds een grote vereniging, nu niet meer bestaand.

Re: uit de oude doos

Geplaatst: wo apr 01, 2020 18:55
door Henk
Bij tante Lena denk ik direct aan die bruiloft waar mijn vrouw Christa ceremoniemeester was voor een vriend van ons. In het hotel waar overnacht moest worden hadden Christa en ik in de bruidsuite (nou ja, de kamer van het bruidspaar) het hele bed versierd met rozebladeren en een fraai nachthemd op het kussen gelegd. Toen het bruidspaar daar s nachts arriveerde bleek hun oude tante Lena daar op het bed te zijn beland. Tante Lena had uiteraard gevraagd naar de kamer voor mevouw X en had dezelfde achternaam als de bruidegom. Het bruidspaar is maar in de kamer van tante Lena getrokken. Tante Lena was al niet heel jong meer, en gaf de volgende ochtend aan "Ik vond het al zo raar, al die blaadjes..."

Re: uit de oude doos

Geplaatst: wo apr 01, 2020 22:20
door Jacco
:roll: